Sporne figure

Miki i Paja "u akciji" pored Belog anđela

  • 21.08.2018. 08:18

Izlog Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu krasi skulptura Mikija Mausa i Paje Patka postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin.

Kako pišu "Večernje novosti", Diznijevi junaci "u akciji" stoje u izlogu Kulturnog centra već deset dana.

Neprimjerene figure postavljene su ispod velike fotografije Belog anđela iz manastira Mileševa koja je i svojevrsni zaštitni znak ove ustanove, navodi list.

Sporna skulptura djelo je umjetnika Milorada Stajačića, i ona je sastavni dio izložbe "Kraj i početak", otvorene 9. avgusta. 

Direktor Kulturnog centra dramski pisac Radoslav Lale Pavlović sporne figure u izlogu objašnjava umjetničkom slobodom i ističe da je taj projekat prošao na konkursu Ministarstva kulture. 

Sa druge strane šef diplomatije Ivica Dačić smatra da su takve postavke skandalozne i svakako nedostojne ustanove u kojoj su izložene. 

Podsjetimo, ambasada Srbije u Parizu i Kulturni centar došli su u žižu javnosti u julu, kada su mediji prenijeli da su se sukobili ambasador Srbije i direktor Kulturnog centra. U jednom momentu umalo je došlo i do tuče, a ministar spoljnih poslova najavio je smjene.