Nekadašnji načelnik beogradskog centra DB-a

Mijatović: Mnogi iz Đinđićeve vlade mešetarili s Legijom, skupljali smo dokaze o njegovim zločinima

17:31, 13.01.2021.
Izvor: Kurir
Zoran Mijatović, nekadašnji načelnik beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) i pomoćnik šefa tajne policije Jovice Stanišića, otkriva dosad nepoznate detalje o ključnim akterima srpske političke scene devedesetih i s početka dvijehiljaditih.

Mijatović je, pored ostalog, poznat i po tome što je juna 2001. jedini imao hrabrosti da uhapsi nekadašnjeg vođu JSO Milorada Ulemeka Legiju, koji je divljao u beogradskom klubu "Stupica", gdje je folkerka Svetlana Ceca Ražnatović slavila rođendan.

O Legiji, njegovoj ulozi u bezbjednosnom sektoru i vezama s tadašnjom vlašću Mijatović za Kurir kaže:

- JSO je stvorio Jovica Stanišić i punu kontrolu nad njim, u radnom smislu, imao je Frenki Simatović. Legija je radio stručnu obuku pripadnika jedinice. U vrijeme vlade Zorana Đinđića operativno smo radili na prikupljanju dokaza za ratne zločine i druga krivična djela koje su činili Legija i ostali pripadnici jedinice. Za mene, kao profesionalca, to je bio dovoljan pokazatelj. S drugim detaljima njihovog odnosa nisam upoznat, ali nakon pobune JSO stekao sam utisak da su mnogi u vladi mešetarili s Legijom, zbog čega sam i podnio neopozivu ostavku - kazao je on.