Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije

Mihajlović: Srbija ulaže 13 milijardi evra u spajanje sa regionom

  • 28.09.2020. 13:34

Srbija učestvuje sa 13 milijardi evra u infrastrukturnim projektima koji je povezuju sa regionom, bilo da je riječ o BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj, Makedoniji ili Albaniji, izjavila je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Prilikom obilaska mosta preko Save u Rači koji se gradi na trasi budućeg auto-puta, Mihajlovićeva je navela da je Srbija za ovaj auto-put i most izdvojila 220 miliona evra i da vjeruje da će most za dvije i po godine biti završen, kako izvođač obećava.

Sa Mihajlovićevom su bili ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i ministar komunikacija i prometa u Savjetu ministara Vojin Mitrović, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je istakla da je važno da građani znaju koliko Srbija radi na regionalnom povezivanju, te da ovo nije samo pitanje izgradnje auto-puta i mosta, već i integrisanih graničnih prelaza koji će doprinijeti bržem kretanju ljudi i robe, manjim transportnim troškovima i skraćenju čekanja na granicama.

"Sa BiH ćemo se povezati i auto-putem Požega-Kotroman, gde ćemo, takođe, imati jedan granični prelaz. Uz integrisane granične prelaze na `Bratoljubu`, ovom mostu i Kotromanu, procene su da će se transportni troškovi smanjiti za 25 odsto", navela je Mihajlovićeva.

Mitrović rekao je da ovaj most i auto-put povezuju Srbiju, Republiku Srpsku i BiH i znače mnogo za narod Srema i Semberije, ali i za dvije zemlje.

"Vrijeme će pokazati koliko je ovaj auto-put značajan. Stvaramo preduslove za bolji razvoj i život građana sa obje strane rijeke. Ovi mostovi spajaju narode, ali i privrede kao važne činioce razvoja naših zemalja", istakao je Mitrović.

Popović je zahvalio Mihajlovićevoj na podršci u realizaciji ovog projekta, te naglasio da radovi teku po ugovorenoj dinamici.

"Završili smo proces eksproprijacije i planske dokumente, što su neophodni uslovi za izgradnju dionice auto-puta sa naše strane. Rača više neće biti usko grlo niti smetnja u dobrim odnosima dvije zemlje", rekao je Popović.

Turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič istakao je da radove izvodi poznata turska kompanija "Tašjapi" i da je siguran da će projekat biti završen na vrijeme, dok je potpredsjednik te kompanije Emre Tokmak naveo da će kao odgovorna kompanija ispuniti sve obaveze, jer osjećaju odgovornost kako prema svojoj državi Turskoj, tako i Srbiji i BiH. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)