Mir na našem prostoru najveći interes

Mihajlović: Nemir u BiH unosi Izetbegović, a ne susjedi

  • 25.09.2019. 12:56

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je danas da su dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama regiona, prije svega sa BiH, prioritet Vlade Srbije, jer je mir na našem prostoru najveći interes.

"Ali kada sa govornice Ujedinjenih nacija čujemo optužbe predstavnika jednog od tri naroda u BiH da susjedne zemlje unose nemir i destabilizuju BiH, onda moramo da se zabrinemo", navela je Mihajlovićeva u izjavi za javnost.

Ona je istakla da Srbija priznaje BiH kao državu sa dva entiteta, Federacijom BiH i Republikom Srpskom, Srbija poštuje Dejtonski sporazum, čiji je garant.

"Jedini koji unose nemir i destabilizaciju u BiH jesu oni koji traže promjenu uređenja BiH bez dogovora sva tri naroda i ukidanje Republike Srpske, a to je lider Stranka demokratske akcije Bakir Izetbegović, što je jasno pokazao i najnovijom deklaracijom", istakla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pozvala je čelnike BiH da umjesto optužbi na račun susjeda više pažnje posvete rješavanju infrastrukturnih projekata, koji povezuju Srbiju i BiH i koji su u interesu građana.

"Još čekamo da BiH uradi svoj dio posla kako bi novi most preko Drine kod Bratunca mogao da bude u funkciji građana. Podsjećam da je Srbija krenula u izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva i voljela bih da i u BiH vidim sličnu posvećenost ovom projektu", istakla je ona.

Тагови: