23 godine od "Oluje"

Mihajlović: Nema pomirenja dok se slavi nečije stradanje

15:51, 04.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je povodom 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" da se ne može govoriti o pomirenju i boljoj budućnosti za građane Srbije i Hrvatske dokle god se bude slavilo bilo čije stradanje.

"Za budućnost Srbije i Hrvatske i cijelog regiona važno je da čuvamo sjćanje na ono što se desilo u prošlosti, da ne zaboravimo ubijene i prognane i da se nepravda koja je učinjena njima ne ponavlja prema njihovoj djeci", saopštila je Mihajlovićeva. 

Ona je ocijenila da je u interesu čitavog regiona da Srbija i Hrvatska rješavaju otvorena pitanja i da se povezuju, ali da to ne može izbrisati prošlost i sjećanje na žrtve i prognane u ovoj akciji. 

"Današnja generacija političara u Srbiji i Hrvatskoj ima priliku da uradi više od prethodnih da odnosi dvije države budu bolji i da onima koji dolaze poslije nas ostavimo manje problema nego što smo ih zatekli", naglasila je Mihajlovićeva. 

Ona je navela da je "zalog bolje budućnosti" za građane Srbije i Hrvatske svaki infrastrukturni projekat koji dvije zemlje zajedno realizuju i ostave iza sebe, rješavanjem pitanja granica, unapređenjem zaštite manjina prema evropskim standardima, vraćanjem imovine ili potragom za nestalima. 

Mihajlovićeva je istakla da ne očekuje da ova godišnjica "Oluje" prođe drugačije od svih prethodnih - tako što će se u Hrvatskoj pjevati i slaviti, dok će se u Srbiji sjećati svih žrtava i prognanih u ovoj akciji.