Potpredsjednik Vlade Srbije

Mihajlović: Budući auto-put će dodatno zbližiti Srpsku i Srbiju

  • 09.07.2019. 10:00

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je budući auto-put koji će povezivati Srbiju i BiH najbolji primjer da je infrastruktura mnogo više od betona i asfalta, te da će se na taj način dodatno zbližiti Srbija i Republika Srpska.

"Time gradimo i povjerenje i bolje odnose između Srba i Bošnjaka, čime postavljamo temelj za bolju saradnju i bolju budućnost čitavog regiona", dodala je ona. 

Mihajlovićeva je naglasila da je u Srbiji sve spremno za početak gradnje prve dionice auto-puta Beograd-Sarajevo, odnosno od Sremske Rače do Kuzmina. 

"Turska kompanija `Tašjapi` uveliko gradi svoj kamp i dogovor je da radovi počnu tokom ljeta, i to na mostu preko Save u Sremskoj Rači", rekla je za "Glas Srpske" Mihajlovićeva, koja je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. 

Mihajlovićeva je izrazila nadu da će tokom jeseni predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdogan i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik biti u prilici da posjete radove. 

Prema njenim riječima, ovaj auto-put jedan je od nekoliko čiju izgradnju Srbija počinje u ovoj godini i važan je projekat za regionalno povezivanje. 

Ona je navela da će dionica od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 17 kilometara, biti dio budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini. 

"Početak dionice biće na auto-putu Beograd-Zagreb, kojim će biti povezana sa petljom kod mesta Kuzmin, a dalje trasa nastavlja do Sremske Rače, gdje je planiran međudržavni most na Savi, koji će biti veza sa Republikom Srpskom (BiH)", rekla je ona. 

Ona je navela da će dionica Sremska Rača-Kuzmin biti jedna od dvije dionice auto-puta Beograd-Sarajevo koja će se graditi, uz dionicu Požega-Kotroman, dužine 60 kilometara, čime će se napraviti "takozvani kružni auto-put Beograd-Sarajevo". 

"Vrednost ugovora sa kompanijom `Tašjapi` za dionicu Kuzmin-Sremska Rača iznosi 225 miliona evra i uključuje i izradu planske i projektne dokumentacije, izgradnju trase auto-puta i novog mosta preko Save. Očekujemo da izgradnja bude završena u roku koji je predviđen ugovorom, odnosno za najviše četiri godine", rekla je ona. 

Mihajlovićeva je naglasila da su trenutni odnosi Srbije i Republike Srpske vjerovatno najbolji do sada te da vjeruje da tome doprinose ne samo specijalni odnosi i povezanost srpskog naroda sa obje strane Drine, već i zajedničke inicijative da se sačuva kolektivno pamćenje i identitet srpskog naroda, kao i konkretni projekti koje će doprinijeti bržem razvoju i boljem životu građana.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)