Preminuo mladi srpski genije

Mihajlo je studirao tri fakulteta, nizao medalje na takmičenjima i pomagao vršnjacima!

  • 10.11.2019. 14:53

Nakon duge borbe koja je trajala skoro dvije godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobjedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobjednik konkursa ''Youth Heroes'' u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smjer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gdje u svojim indeksima ima najbolje ocjene.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je donio zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Mihajlo Sporić dijelio je svoje znanje sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, kao i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način, svojim radom i zalaganjem otvarao je vrata fizike mladim ljudima. Pozitivnim duhom, radoznalošću i uspjesima ovaj mladi heroj bio je uzor svojim vršnjacima, ali i generacijama koje stasavaju.

Mihajlo je pored mnogih aktivnosti, svirao klavir i trčao maratone. Sljedeće polje na kom je srpski genije hteio da ostvari rezutate, jeste eksperimentalan rad u polju fizike visokih energija, ali ga je teška bolest omela u svojim snovima.

Univerzitet Kembridž ustanoviće nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odsjeku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umjesto cveća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za djecu obolelu od raka Nurdor.

Pročitajte još:

Kembridž proglasio trodnevnu žalost: Preminuo Mihajlo Sporić, jedan od najboljih studenata iz Srbije

Aleksandar (18) se posvađao sa poznanicima pa pucao na njih

Muzičar poginuo usljed udara struje tokom montiranja instrumenta

Udario pješaka i pobjegao s mjesta nesreće

Nema više moga srca i moje duše, nestalo je moje sve!

Državljanin BiH šokirao njemačku policiju na uviđaju nesreće

'Ja ću izaći iz zatvora kad-tad, ali ti iz groba nikada nećeš'

Iznosili smo djecu i starije, razvaljivali vrata da spasimo ljude

Pijan vozio pa sletio s puta i udario dva pješaka: Mladići teško povrijeđeni

Kamen iz kamiona pao na Aleksandra i ubio ga