Problemi

Migranti prave haos kamiondžijama: Ušunjaju im se dok spavaju, a kazne za to su do 5.000 evra

08:05, 08.10.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Ivanjički prevoznici gotovo svakodnevno se susreću sa migrantima koji pokušavaju nelegalno da pređu granicu, piše Infoliga.rs. Dok kamioni čekaju na graničnim prelazima kontrolu, migranti najčešće cjepaju ciradu i ulaze u tovarni dio kamiona. 

Kako bi otišli korak bliže ka zemljama zapadne Evrope u kamione srpskih tabli najčešće ulaze u okolini Beograda i ispred graničnog prelaza Batrovci, kao i na Horgošu, gde se vozač kamiona iz Ivanjice Nikola Tadić prije nekoliko dana susreo sa par njih.

"Odmarao sam se ispred granice Horgoš cijelu noć. Kada sam se probudio obišao sam kamion iz opreza, jer se mnoge moje kolege svakodnevno susreću sa migrantima koji ulaze u tovarni prostor, a kazne su ogromne. Primijetio sam da mi je oštećena carinska sajla i znao sam da su tu negde. To su bili mladići od tridesetak godina, znali su srpski, i pitanje je koji im je ovo put uopšte da pokušavaju na ovaj način da pređu granicu", rekao je Tadić.

Kazne za nelegalni prelazak migranata preko granice prevoznike košta od 2.500 do 5.000 evra, dok su kazne u okolnim zemljama veće. U Hrvatskoj se plaća i carinski prekršaj, koji košta 5.000 evra, i odnosi se na oštećenje sajle i plombe, koje nije prijavljeno.

Neke firme iz Ivanjice platile su kaznu od 5 000 evra, a „najskuplji“ slučaj je jedne prevozničke firme iz Ivanjice koja je pre četiri godine morala da plati kaznu od čak 25 hiljada funti. Tada je devet migranata ušlo u kamion za Englesku koji je čekao red za čekiranje karte za brod.