Vučić otvorio 141. Skupštinu IPU

Mi smo slobodna i nezavisna zemlja koja želi da sa svima gaji prijateljstvo

  • 13.10.2019. 21:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju 141. Skupštine Interparlamentarne unije /IPU/ u Beogradu da je Srbija slobodna i suverena zemlja koja sama vodi svoju politiku i hoće da gaji prijateljstvo prema svima.

Vučić je na ceremoniji u Sava centru rekao da u Srbiji nema prepreka za bilo koga, dok u ostalim zemljama postoje nekakve blokade za jednu, dvije, pet ili deset zemalja.

"Kod nas u Srbiji nema prepreka za bilo koga od vas iz različitih dijelova svijeta iz Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Austalije, Okeanije, nama dragih Afrike i Azije, jer mi smo slobodna, suverena i nezavisna zemlja koja sama vodi svoju politiku i hoćemo da gajimo prijateljstvo prema svima vama", rekao je Vučić.

On je rekao da su na Balkanu rijeke krvi prolivane zbog odsustva dijaloga i nerazumijevanja, zbog čega je od posebne važnosti održavanje Skupštine IPU u Beogradu.

"Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj", rekao je Vučić.

Prisustnima su se obratile i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednik IPU Gabrijela Kuevas Baron i generali direktor Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Skupština IPU će trajati do 17. oktobra, a okupiće 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja. Delegaciju parlamenta BiH na ovom zasjedanju predvodiće zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić.

Centralna tema zasjedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje".

Poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnpsti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Na 141. Skupštini u Beogradu, osim obilježavanja 130 godina postajanja IPU, biće obilježena i 70. godišnjica ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana prije 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svijetu s ciljem osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tiijela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.