Memorijalni centar srpskim žrtvama devedesetih gradiće se u Zemunu

  • 15.05.2021. 09:03

BEOGRAD - Memorijalni kompleks u pomen svim Srbima ubijenim u ratovima na prostoru BiH, Kosova i Metohije i Hrvatske biće izgrađen u Zemunu, izjavio je glavni beogradski gradski urbanista Marko Stojčić.

Stojčić je naveo da će memorijalni centar u Zemunu biti poput spomenika u Jajincima, ne u arhitektonskom, već u simboličnom smislu.

"Biće to veliki memorijalni centar, gde će biti ispisana imena svih poginulih i nestalih i gde će se ljudi okupljati kada budu obeležavane godišnjice stradanja. Značajnije je da na jednom mestu imamo veliki prostor posvećen svim žrtvama, nego da pravimo pojedinačne spomenike", rekao je Stojčić za "Večernje novosti".

On kaže da se trenutno traži lokacija u Zemunu na kojoj će biti podignut memorijalni centar.

Predsjednik beogradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević otkrio je da će ovaj kompleks, najvjerovatnije, biti u blizini Batajnice, Ugrinovaca ili Busija, odnosno kod onih naselja gdje su se nastanili prognani Srbi tokom "Oluje", "Bljeska" i drugih pogroma devedesetih godina prošlog vijeka.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević najavio je da će ispred "Železničkog muzeja" u Namanjinoj ulici, najvjerovatnije, na Vidovdan biti postavljen Spomenik žrtvama ratova i braniocima otadžbine od 1990 do 1999. godine, koji je bio na Savskom trgu, ali je odatle sklonjen zbog rekonstrukcije.

Тагови: