Ruski premijer

Medvedev: Želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama

17:52, 19.10.2019.
Izvor: Tanjug
Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rješavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

"Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbjedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama", rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svjetskim poslovima ne suprotsavlja modelu globaliacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa, podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne osjeća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

Rusija će, kaže, cijeniti to što se Srbija, uprkos svom opredjeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odose sa EU, da ima stabilnu, uspješnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju.

Podsjetio je da je obim robne razmjene između Rusije i EU prije sankcija bio 407 milijardi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumijevanje.

U tom kontekstu ocijenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primjer.

"Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vjera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. vijeku, posijle potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosiam mogu da posvjedočim i ja jer je tako bilo i prije deset godina kada sam govorio za ovom govornicom", rekao je on.

Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumijevanja i povjerenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmjena raste a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 milijardi, rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija cijeni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svjesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima kolji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

"Takvo gubljenje sjećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo poslije rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promijeni svijet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostarna rješenja da opravdaju bilo koje djelatnosti", rekao je Medvedev.

Sve to, dodao je, stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u cijelom svijetu.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posljedice djelovanja koje se vrše u protivrečju i zobilazeći međunarodno pravo, podsjetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

U obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Medvedev je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obilježava oslobođenje od fašizma.

"Naši odnosi nisu se promijenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje", poručio je Medvedev.

Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsjednica Skupštine Maja Gojković.

Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i dio opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Poslanici koji su se odlučili da bojkotuju rad skupštine nisu prisustvovali nijednoj od posebnih sjednica parlamenta, na kojima su se obraćali strani zvaničnici.