Ana Brnabić

"Masovno testiranje diže "krivu" zaraze, ne krijemo broj preminulih od korone"

  • 21.05.2020. 21:57

Srbija je među državama u svijetu koje imaju najmanju stopu smrtnosti od kovida 19, a to je rezultat projekta o ulaganju milijarde evra u zdravstvenu infrastrukturu. Porast broja zaraženih virusom korona u Srbiji, uporedo sa relaksiranjem mjera protiv pandemije, očekivan je, ali sadašnji broj nije razlog za preveliku brigu - rekla je premijerka Ana Brnabić danas u Novom Sadu, tokom posjete Kliničkom centru Vojvodine.

- Naša zemlja i dalje svakodnevno testira ogroman broj ljudi. Da nemamo toliko testiranih, ne bismo imali ni toliko registrovanih slučajeva. U najvećem broju zemalja više se ni ne testiraju ljudi bez simptoma, a vjerovatno je i tamo veći broj zaraženih - kazala je Brnabićeva, objašnjavajući kako masovno testiranje podiže epidemiološku "krivu".

Testove na koronu, kako je kazala Brnabićeva, Srbija nabavljala je od nekoliko najboljih kompanija iz Kine i od "Roša", a svi testovi su sertifikovani. Naglasila je i da država na ceni testiranja na lični zahtjev, od 6.000 dinara, ne zarađuje.

- Ako izuzmemo Leskovac, Vranje i jug Srbije, gdje imamo neke probleme, može se reći da naša zemlja potpuno može da bude mirna u vezi sa pandemijom jer stanje nije zabrinjavajuće - naglasila je predsjednica srpske vlade, a zatim energično demantovala nezvanične tvrdnje da postoji veći broj preminulih od broja koji se saopštava našoj javnosti.

- Nijednog trenutka nismo krili nijedan podatak. Vlada i Krizni štab dobijaju te podatke direktno iz bolnica, i ko optužuje da postoji veći broj preminulih, direktno optužuje medicinske radnike. Takve optužbe su neozbiljne i strašne i ne doprinose našoj kolektivnoj borbi protiv kovida 19. Slične tvrdnje imali smo i tokom poplava prije šest godina a pokazalo se da su bile neistinite - zaključila je Brnabićeva i zahvalila medicinarima Kliničkog centra Vojvodine na izuzetnoj požrtvovanosti tokom pandemije.

 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.