Ana Brnabić

"Masovno testiranje diže "krivu" zaraze, ne krijemo broj preminulih od korone"

21:57, 21.05.2020.
Izvor: novosti.rs
Srbija je među državama u svijetu koje imaju najmanju stopu smrtnosti od kovida 19, a to je rezultat projekta o ulaganju milijarde evra u zdravstvenu infrastrukturu. Porast broja zaraženih virusom korona u Srbiji, uporedo sa relaksiranjem mjera protiv pandemije, očekivan je, ali sadašnji broj nije razlog za preveliku brigu - rekla je premijerka Ana Brnabić danas u Novom Sadu, tokom posjete Kliničkom centru Vojvodine.

- Naša zemlja i dalje svakodnevno testira ogroman broj ljudi. Da nemamo toliko testiranih, ne bismo imali ni toliko registrovanih slučajeva. U najvećem broju zemalja više se ni ne testiraju ljudi bez simptoma, a vjerovatno je i tamo veći broj zaraženih - kazala je Brnabićeva, objašnjavajući kako masovno testiranje podiže epidemiološku "krivu".

Testove na koronu, kako je kazala Brnabićeva, Srbija nabavljala je od nekoliko najboljih kompanija iz Kine i od "Roša", a svi testovi su sertifikovani. Naglasila je i da država na ceni testiranja na lični zahtjev, od 6.000 dinara, ne zarađuje.

- Ako izuzmemo Leskovac, Vranje i jug Srbije, gdje imamo neke probleme, može se reći da naša zemlja potpuno može da bude mirna u vezi sa pandemijom jer stanje nije zabrinjavajuće - naglasila je predsjednica srpske vlade, a zatim energično demantovala nezvanične tvrdnje da postoji veći broj preminulih od broja koji se saopštava našoj javnosti.

- Nijednog trenutka nismo krili nijedan podatak. Vlada i Krizni štab dobijaju te podatke direktno iz bolnica, i ko optužuje da postoji veći broj preminulih, direktno optužuje medicinske radnike. Takve optužbe su neozbiljne i strašne i ne doprinose našoj kolektivnoj borbi protiv kovida 19. Slične tvrdnje imali smo i tokom poplava prije šest godina a pokazalo se da su bile neistinite - zaključila je Brnabićeva i zahvalila medicinarima Kliničkog centra Vojvodine na izuzetnoj požrtvovanosti tokom pandemije.