Srpski sabor "Zavetnici" 

Martovski pogrom kruna etničkog čišćenja

  • 17.03.2019. 14:28

Pogrom Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine bio je kruna etničkog čišćenjenja Srba i nealbanaca iz pokrajine, izjavio je danas predsjednik Srpskog sabora "Zavetnici" Stefan Stamenkovski.

On je, uoči konferencije "Kosovo i Metohija u novoj Evropi", podsjetio da su tada bile spaljivane i istorijske znamenitosti i crkve i manastiri, kao i da su oskrnavljena i srpska groblja. 

Stamenkovski je rekao da su "Zavetnici" organizovali konferenciju u Beogradu kako bi podsjetili na martovski pogrom, ali i pokazali da se u svjetskoj i evropskoj javnosti mijenja odnos prema Srbiji i prema Kosovu i Metohiji. 

"Sve više građana i EU, ali i drugih zemalja koje su nam tradicionalno prijateljske, znaju kroz kakvo stradanje i golgotu je prošao srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je on novinarima. 

Član Predsjedništva "Zavetnika" Milica Đurđević rekla je da je cilj skupa da podsjeti na sve ono što se desilo srpskom narodu, ali i da se pokaže da se geopolitičke prilike u svijetu i Evropi mijenjaju u korist srpskog stanovništva i Kosova i Metohije. 

"Šaljemo poruku da Srbija ima prijatelje u svetu koji prepoznaju istinu o onome što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i koji su spremni da pokrenu to pitanje i među zapadnim državama koje su se ogrešile, ne samo o srpske interese, već i o međunarodno pravo", rekla je ona. 

Prema njenim riječima, Kosovo i Metohija nije problem samo Srbije i nije pitanje samo Srbije. 

"To je problem opstanka čitave Evrope i njenog geopolitičkog autoriteta i lakmus papir da li je Evropa spremna da suzbije otimačinu, kršenje međunarodnog prava i brutalno iživljavanje nad suverenitetom jedne države ili će nastaviti da pred tim zatvara oči", rekla je ona. 

Međunarodna konferencija pod nazivom "Kosovo i Metohija u novoj Evropi", posvećena kosovsko-metohijskom pitanju u novim geopolitičkim prilikama, počela je danas hotelu "Moskva" u Beogradu. 

Neposredan povod za sazivanje konferencije je inicijativa italijanskih, čeških i slovenačkih političara i intelektualaca za preispitivanje odluke o priznavanju takozvane kosovske nezavisnosti, koju su ranije donijele njihove države. 

Na skupu učestvuju i predstavnici italijanskog komiteta koji je nedavno podnio inicijativu da Italija povuče priznanje takozvanog Kosova i u prilog tome dostavio šest hiljada potpisa italijanskih građana, koji su se za kratko vrijeme odazvali ovom apelu.