Malčanski berberin ostaje u zatvoru do kraja života, odbačena žalba

  • Извор: Блиц
  • 29.10.2021. 15:36

Vrhovni kasacioni sud Srbije odbio je kao nedozvoljen zahtjev za zaštitu zakonitosti Ninoslava Jovanovića (47) iz Malče, poznatijeg kao Malčanski berberin, koji je pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog otmice i silovanja dvanaestogodišnje djevojčice iz Suvog Dola, piše "Blic".

Time je ugašena svaka nada monstruoznog silovatelja, koji je zbog izopačene potrebe da šiša svoje maloljetne žrtve dobio nadimak "Malčanski berberin", da će izbjeći izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

Ovaj vanredni pravni lijek kojim traži "otklanjanje nepravilnosti u presudi" Jovanović je podnio Vrhovnom kasacionom sudu preko Višeg suda u Nišu 2. avgusta, nakon što je Apelacioni sud u Nišu 5. jula potvrdio istorijsku presudu Višeg suda u Nišu Jovanoviću.

Jovanović se tokom više od dvije decenije koje je proveo po zatvorima prilično izvještio i naučio dosta o pravu pa je zahtjev napisao lično jer više nema prava na branioca po službenoj dužnosti. 

Ali, iako u ovakvim predmetima prođe dosta više vremena do donošenja odluke, Vrhovni kasacioni sud je za manje od tri mjeseca donio odluku i dostavio je Višem sudu u Nišu.

Njegov zahtjev je odbijen tako da će do kraja života biti iza zatvoreskih zidina.

Podsjećamo, Jovanović je djevojčicu, koja je tada imala 12 godina, oteo 20. decembra 2019. godine u Brzom Brodu presrevši je na putu do škole a potom je, prijetnjama da će joj ubiti roditelje, držao u strahu punih 10 dana.

"Malčanski berberin" je djevojčicu pozvao je da uđe u punto koji je prije toga ukrao predstavivši se kao "Bojan iz Niša, novi električar u njenoj školi". Kada je shvatila da ne idu prema školi, rekao joj je da je oteta "jer je njen otac ukrao dijamant od neke babe iz Niške Banje" i da će "morati da bude sa njim dok ga on ne vrati".

Tada joj je prvi put zaprijetio da će joj ubiti roditelje ako ga ne bude slušala. Kada je djevojčicu odveo do prve kolibe u kojoj ju je krio i zlostavljao, ona je pokušala da pobjegne. Međutim, kako se navodi u optužnici, Malčanski berberin ju je tada udario u glavu i odsjekao joj pramen kose.

Do 29. decembra na različitim lokacijama na teritoriji Niša, Svrljiga i Knjaževca, do kojih su dolazili pješice, zlostavljao je, tukao i prijetio djevojčici da će joj ubiti roditelje. Ne bi li je uplašio i odvratio od toga da traži pomoć govorio joj je da su ljudi, koje su sretali usput, zli.

Više puta joj je šišao kosu, a dok ju je skrivao u Orešcu djevojčica je pokušala da se odbrani tako što je ciglom nasrnula na njega, međutim on ju je u tome spriječio. Vještačenjem je nesumnjivo utvrđeno da je Jovanović bio uračunljiv kada je činio krivična djela, što su pred sudom potvrdili psiholog i psihijatar koji su bili dio tima vještaka.

Riječi sudije Višeg suda u Nišu Tamare Savić, predsjednice sudskog vijeća koje je izreklo istorijsku presudu, još uvijek odzvanjaju kao opomena.

"Ponovnim puštanjem na slobodu bilo kada, on bi našao novu žrtvu. Doživotni zatvor je jedina kazna koja ga može spriječiti da čini krivična djela", rekla je prilikom obrazlaganja presude u Višem sudu u Nišu, sudija Savić.

U Zabeli do kraja života

Jovanović je osuđen Višem sudu u Nišu 5. januara u ove godine na kaznu doživotnog zatvora a nakon što je početkom avgusta Apelacioni potvrdio presudu, on je iz Kazneno popravnog zavoda u Nišu gdje je bio u pritvoru prebačen u zatvor u Zabeli kod Požarevca gdje će boraviti do kraja života.

Inače, kako je "Blic" pisao, ovaj vanredni pravni lijek samo je jedan od načina na koji je Jovanović pokušao da opstruira sudski postipak, zaobiđe pravdu i iznudi navodne nepravilnosti koje bi mu išle u korist.

Naime, tokom sedam mjeseci suđenja on je na sve načine pokušavao da izbjegne da mu se sudi po odredbama "Tijaninog zakona", izmjenama Krivičnog zakonika koje su stuplile na pravnu snagu 1. decembra 2019. godine kojima je uvedena kazna doživotnog zatvora i za silovatelje djece. On je pokušavao da odugovlači suđenje i da sebe prikaže kao neuračunljivog i psihički oboljelog, ali mu to nije pošlo za rukom.

Više puta tražio izuzeće tužioca, sudija, žalio se na bolest...

Još na pripremnom ročištu u maju prošle godine Jovanović je pokazao da će učiniti sve da rastegne suđenje - prvo ročište prekinuto je je je on lično podnio zahtjev za izuzeće postupajućeg zamjenika Višeg javnog tužioca Mirjane Velimirović jer "sumnja u njenu nepristrasnost". Prethodno je otkazao punomoćje advokatu, pa je zahtjev podnio sam. No, zahtjev je odbijen kao neosnovan pa je sat vremena kasnije, suđenje nastavljeno.

Žaleći se da je bolestan, on je uspio da odloži i ročište zakazano za 16. septembar 2020. godine, na kojem je trebalo da prvi put svjedoči zlostavljana djevojčica a sličan manevar je pokušao da ponovi i sljedeći put, koristeći se istim zdravstvenim izgovorom, ali ga je sud odbio pa je suđenje nastavljeno.

Budući da je analiza duševnog stanja Jovanovića u vrijeme otmice i zlostavljanja djevojčice pokazalada ne postoje psihopatološki sadržaji koji umanjuju njegovu sposobnost da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima, Malčanski berberin je pred sudom je nastojao da na sve načine umanji svoju odgovornost kao i da ospori težinu povreda koje je nanio zlostavljanoj djevojčici pa je tako čak dva puta predlagao da bude ponovo neuropsihijatrijski vještačen, znajući da samo tako, u slučaju neuračunljivosti, može da izbjegne doživotnu robiju i da bude upućen na liječenje i čuvanje u psihijatrijsku ustanovu.

Ali, sud je oba puta odbio te zahtjeve. Kada je postalo izvjesno da se suđenje približava kraju Jovanović je zatražio je ponovo izuzeće zamjenice Višeg javnog tužioca Mirjane Velimirović, ali ovoga puta i Višeg javnog tužioca Borice Mitić. Tu je uspio da tek na dva dana prekine sudski postupak jer je o zahtjevu za izuzećem Višeg javnog tužioca moralo da odluči Apelaciono tužilaštvo.

Kada su i ovi zahtjevi odbijeni, posljednji pokušaj opstrukcije bio je zahtjev za izuzećem sudije Tamare Cvetanović Savić, sudija porotnika i predsjednika suda Dragane Živadinović, što je ponovo sve odbijeno tako da će mu je 5. januara izrečena presuda kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Tražio izuzeća i pred Apelacionimm sudom

"Pljave trikove" sa zahtjevima za izuzećem nastavio je da primjenjuje i prilikom žalbenog postupka pred Apelacionim sudom, opet zbog "sumnje u nepristrasnost".

Prvo je tražio izuzeće sudije Zorana Krstića, koji je bio član već Apelacionog suda, pa predsjednika Vijeća sudije Mirjane Đorđević, pa kada su oba zahtjeva odbijena, i samog predsjednika Apelacionog suda u Nišu i dva njegova zamjenika.

Ali, pred Apelacinim sudom nisu prošli pokušaji da ospori silovanje u produženom trajanju, ni nalazi vještaka da je u momentu činjenja ovih zlodjela bio uračunljiv, pa je presuda potvrđena i time postala pravosnažna, piše "Blic".

Тагови: