Uz pomoć ljudi dobre volje

Mala Tijana je živjela u kući od blata i željela je da ne bude gladna, sada ima novi dom i hranu

  • 28.02.2020. 19:26

Šestogodišnja Tijana Ramani i njena majka Marija Dojčinović iz sela Gornja Koznica kod Surdulice, koje su živjele u udžerici od nekoliko kvadrata u potpuno nehumanim uslovima, zahvaljujući “Blic fondaciji” preselile su se u novi dom.

Teška životna priča ove djevojčice, koja je imala samo jednu jedinu želju – da ne bude gladna, digla je Srbiju na noge, ali i ljude u zemljama u okruženju i dijaspori.

Pomoć je ubrzo počela da pristiže, pa su njih dvije dobile hranu, odjeću, obuću, sredstva za higijenu, namještaj i bijelu tehniku.

– Imam novi krevet, kupatilo, ćebence, bluzice, igračke, čizmice, ma dođite da vidite – nabraja Tijana dok uvodi goste u svoj novi dom.

“Blic fondacija” donijela je još darova, ali maloj Tijani pažnju najviše privlače plišane igračke, koje ređa pored sebe sjedajući na prag svog novog doma.

– Meda ima kapu za spavanje, on će večeras između mene i mame da spava, a biće mjesta i za ovog drugog medu, napravićemo i njemu mjesta. A vidite ovog, pa on je veliki kao ja – cvrkuće Tijana podižući plišanog nilskog konja.

Prizemna kuća, u kojoj su dvije sobe, kupatilo, kuhinja i hodnik, nešto je što je za njih početkom jeseni, kada je priča objavljena, bio samo san. Živjele su u prostoriji od blata koju su one nazivale kućom, koja je prokišnjavala, nije imala kupatilo, bila je hladna i puna dima od starog šporeta.

Ono što je bilo najtužnije u njihovom starom domu je to što su najčešće bile gladne, jer socijalna pomoć i dječiji dodatak, koji su zajedno iznosili oko 9.500 dinara, nisu bili dovoljni.

– Sada imam da jedem, imam puno mesa, imam mlijeko i čokoladu, pa nikad nisam gladna – priča mala Tijana otvarajući frižider.

Ona je imala želju da dobije novu posteljinu, prostirke za kupatilo, lijepe tanjire i čaše. Želje su joj uslišene.

I ne samo to, dobila je laptop, peškire, ćebad, posuđe, šerpe, igračke, odjeću i još mnogo toga kako bi imala normalno djetinjstvo.

Njena majka Marija ne krije radost i oduševljenje kako im se život za veoma kratko vrijeme promijenio.

– Zahvaljujem se fondaciji i Opštini Surdulica, novinarima, komšinici Vesni i ugostitelju Predragu Iskrenoviću jer su nam oni pomogli u najtežim danima, kao i svim ostalim donatorima. Uspjeli su u namjeri da ne sjedimo u staroj raspadnutoj kući, prelijepo nam je ovdje. Oduševljena sam, imamo stvari, šporet, frižider, šporet na drva, mašinu za veš, drva za ogrijev, imamo šta da jedemo. Jedino bih još voljela da se zaposlim, da imam svoje prihode, kako ne bih ubuduće tražila pomoć ni od koga – uzbuđeno priča Marija Dojčinović.

Opština Surdulica platila je kiriju za naredne dvije godine za kuću u kojoj će Marija i Tijana živjeti.

Predsjednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev kaže da će opština plaćati i utrošenu električnu energiju.

– Hoću da zahvalim fondaciji koja se interesovala za jedno siromašno dijete i porodicu u našoj opštini. Mi smo zajedno kao Opština Surdulica i “Blic fondacija” pomogli ovoj maloj porodici, s tim što je fondacija pronašla stan, sredila ga, a mi plaćamo kiriju i potrošnju električne energije. Mi smo spremni da djetetu pomognemo dalje u školovanju, da ima bezbrižno djetinjstvo, kao i da ostane ovde da živi u Surdulici – poručuje Tončev.

Tijana i njena majka polako se privikavaju na novi dom, nenaviknute još uvijek na sve ono što je sastavni dio domaćinstva u 21. vijeku.

Prizemna kuća na ulazu u Surdulicu polako poprima obrise doma u kojem se živi. Mekani jastučići i prekrivači na krevetima, glasovi junaka iz crtanih filmova koji se emituju na TV-u, ručak koji se kuva na novom šporetu, razbacana dječija obuća i odjeća, pokazuju da je ovo početak jednog novog života za majku i njenu djevojčicu.

Ostaje još da se Tijana polako priprema za vrtić i predškolsko, u koje će krenuti na jesen.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.