Mala Sofija dobila je najskuplji lijek na svijetu i svakim danom je sve bolje, roditelji sada apeluju da se pomogne i drugoj djeci

13:11, 21.10.2020.
Prošla su dva mjeseca otkako je mala Sofija Markuljević sa roditeljima otišla na liječenje u San Francisko. Stigle su i vijesti koje svi željno iščekuju: Sofija je svakim danom sve bolje.

Stefan i Marija Markuljević sada apeluju na sve ljude dobre volje da se priključe akcijama za pomoć u liječenju druge bolesne dece.

Sofija Markuljević je s roditeljima Stefanom i Marijom oko dva mjeseca u Los Anđelesu, gde je 2. septembra primila zolgensmu – lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, najskuplji na svijetu i registrovan samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a košta nevjerovatnih 2,1 milion dolara.

Otac Stefan objašnjava za RTS da Sofija od tada dobija velike količine steroida i da je zato potrebno stalno praćenje u bolnici i analize krvi i ostalih parametara koji su potrebni.

"Svakodnevica nam je takva da imamo stalno vježbice, što fizikalnu terapiju, što okupacionu, bazen i to je nešto što doprinosi Sofiji da bude mnogo bolje. Sofija je mnogo jača, mnogo čvršća, jače se dere i plače, što je jako dobro, i ima odlične rezultate", priča Stefan.

Dodaje i da zna da ne može sve to preko noći i da je daleko od odličnog, ali je, kako kaže, mnogo bolje nego što je bilo.

"Moram da zahvalim svim porodicama ovdje u Los Anđelesu koje su nam pomogle kada smo došli, da se snađemo, smjestimo, pronađemo bolnicu i sve ono što nam je bilo potrebno i uvijek su bili tu za nas i ovim putem želim da im kažem hvala", zahvalan je otac male Sofije.

Poziv da se pomogne i drugoj djeci

Marija, Sofijina majka, istakla je takođe da se veliki broj ljudi u Los Anđelesu uključio kada je Sofiji bila potrebna pomoć i puno im pomogao.

Dodala je i da se i sada na razne načine uključuju u akcije za Lanu, Minu, Aniku, Olivera i svim drugim mališanima kojima je potrebna pomoć.

"Mi još jednom želimo da zahvalimo svima vama koji ste Sofiji dali šansu da dođe ovamo da dobije terapiju i da se svi zajedno borimo da ona bude bolje. Na sve moguće načine ste nam pomogli i želimo da apelujemo na sve koji su u mogućnosti da se takođe uključe u akciju za Lanu, Minu, Aniku, Olivera i drugu djecu i da uz božju pomoć sva ta djeca dobiju terapiju i da se ovde pridruže Sofiji", poručila je Marija Markuljević za RTS iz Los Anđelesa.   

Kako pomoći drugoj djeci pogledajte na sljedećem linku: ZA LANU, MINJU, ANIKU I OLIVERA! Samo za 4 lijeka, za četvoro djece, potrebno je čak 8,4 miliona €