Aleksandar Vučić

Mala pobjeda Srbije protiv velikih sila

  • 20.11.2018. 11:43

"Ponosan sam što je tako mala zemlja kao Srbija, bez mnogo novca i moći, uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost", naglasio je Vučić. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Srbiji i svim Srbima na pobjedi, nakon što samoproglašeno Kosovo nije primljeno u Interpol, te ocijenio da je to uspjeh male Srbije i mala pobjeda protiv velikih sila koje su htjele da je ponize.

"Ovo je jedna mala pobeda za nas, velike sile htele su da nas sklone, sruše, unize. Uspeli smo da sačuvamo i obraz i zemlju", rekao je Vučić, navodeći da bi bio problem sve što ne bi bio kompromis u budućnosti. 

Vučić je u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, izjavio da većina zemalja nije ni glasala na zasjedanju Generalne skupštine Interpola, te da Priština nije bila ni blizu potrebne dvije trećine glasova. 

"Pokazalo se raspoloženje u svetu, to pokazuje da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali ne smemo biti ni euforični. Ovo je uspeh male zemlje, prkosne i ponosne", istakao je Vučić. 

On je naveo da Srbija ne smije da zasniva svoju budućnost na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i naglasio da Srbija želi kompromis i razumije kakvi su odnosi u svijetu, da razmišlja o ekonomskom napretku i ne smije da iskoristi ovu priliku, niti da ponižava i nipodaštava prištinsku stranu i sve koji su "iz petnih žila" pokušali da pomognu Prištini. Vučić je zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv ulaska samoproglašenog Kosova u Interpol, ali i mnogima koji su se uzdržali od glasanja. 

"Tu je bilo i najrazvijenijih zemalja koje su prvi put bile uzdržane, koje bolje razumeju našu poziciju. Naročito zahvaljujem onima koji su bili pod strahovitim pritiskom, ali su izdržali", rekao je Vučić. 

On je podsjetio da je u prvom krugu za samoproglašeno Kosovo glasalo 76 zemalja, a u konačnom glasanju 68 zamalja je bilo za, a 51 protiv prijema. 

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi sa svim zemljama koje su glasale za samoproglašeno Kosovo, te da neće razvijati neprijateljstvo, već još čvršće prijateljstvo, jer želi da pokaže koliko je Beogradu stalo do kompromisa sa Albancima. 

"Želimo da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa tim zemaljama imati još bolje odnose, ali prijateljstvo zemalja koje su pomogle nikada nećemo zaboraviti", rekao je Vučić. 

On je naveo da je sve bilo u okviru računice Srbije, čak i bolje od očekivanog. 

Vučić je dodao da moli Prištinu da ukine tarife na robu iz Srbije, a EU da utiče da Priština poštuje potpisane sporazume i Ceftu.

Тагови: