Predsjednik Francuske u Beogradu

Makron: Podrška obnovi dijaloga i kompromisnom rešenju

  • 15.07.2019. 15:35

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u Beogradu da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

"Imate sposobnost da branite suverenitet zemlje, ali i da gradite kompromise sa susjedima i to je ono što je snaga Evrope", rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

Rekao je da se Francuska protivi svim unilaterlanim potezima sa obje strane.

Evropa će, kaže, biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

"Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se našao sporazum i održala stabilnsot u regionu", rekao je on.

Francuska je, kaže, spremna da podrži zajedno sa Njemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga kako bi se u narednih nekoliko mjeseci našlo konkretno rješenje.

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je Makron. 

"Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što vjerujem u Evropu", rekao je on.

"Potpuno otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost", rekao je Makron.
 

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм