Bezbjednost na visokom nivou

Makron stiže u Srbiju sa 100 legionara

20:42, 10.07.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji 15. jula dolazi u dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan je od najčuvanijih svjetskih lidera u čijem obezbjeđenju mogu da učestvuju i pripadnici francuske elitne borbene jedinice - Legije stranaca.

Makron, dolazi sa oko 100 francuskih bezbjednjaka. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gdje sa pripadnicima srpske policije i službi bezbjednosti do detalja priprema plan zaštite.

"Francuska ima jaku obaveštajno-bezbjednosnu službu DGSE koja razrađuje plan. Pred dolazak Makrona poslati su francuski specijalci, njih oko 50, koji će u saradnji sa srpskim kolegama obezbjeđivati posjetu. Provjeravaju se sve tačke na kojima će Makron boraviti i rute kojima će prolaziti. Naši agenti lijepo sarađuju s francuskim kolegama, među kojima ima i bivših legionara", navodi "Kurir".

Tokom dvodnevne posjete Makrona, biće angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kaže da je predsednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svetu.

"Nije isključeno da u Makronovom obezbjeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira s predmetima. Bezbjednosno će biti pokriveno mjesto gdje spava. Čak će donijeti čaršave, peškire, sapune, šampone...", priča on.

Francuski predsjednik će najverovatnije biti smješten u hotelu "Hajat".

Plan posjete

Francuski predsjednik počinje posjetu 15. jula. On tada stiže u srpsku prestonicu gdje će najprije, na aerodromu "Nikola Tesla", otkriti ploču kojom će obeležiti početak modernizacije beogradskog aerodroma koji je preuzela francuska kompanija "Vansi".

Nakon toga, za Makrona će biti priređen specijalni doček ispred Palate "Srbija", gdje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i gdje će se sastati delegacije dve zemlje.

Planirano je i polaganje vijenaca na Spomenik braniocima Beograda, obilazak Kalemegdana, i na kraju prvog dana posete večera koju će prirediti Vučić.

Posluženje

Makron će tokom posjete Srbiji biti poslužen srpskim specijalitetima, među kojima su sarma, proja, razne pite, ajvar, roštilj... Uz jela će biti služena najkvalitetnija domaća vina.