Dolazak francuskog predsjednika nakon 18 godina

Makron stiže u Srbiju

  • 15.07.2019. 07:53

Francuski predsjednik Emanuel Makron boraviće danas i sutra u Srbiji, kao gost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je najavljivano, glavna tema razgovora biće evropske integracije.

Dok tamošnji mediji ocjenjuju da Makron dolazi da pokaže kako je Pariz i dalje značajan igrač na svjetskoj političkoj i bezbjednosnoj sceni, navodeći kako Beograd Makrona dočekuje u svjetlu njegove nedavne, ne baš optimističke poruke da ne podupire proširenje Evropske unije, dok ona ne dosegne unutrašnju konsolidaciju, u Elizejskoj palači ističu kako Makron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji i da Francuska podržava proces približavanja Srbije evropskim integracijama.

Jedna od tema na dnevnom redu susreta predsjednika Srbije i Francuske biće i problem Kosova, a beogradski mediji navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regiji, navode beogradski mediji pozivajući se na izvore iz Elizejske palače.

Posjetu francuskog predsjednika Srbiji pratiće još nekoliko bilateralnih detalja, među kojima je činjenica da je Makron trebao posjetiti Srbiju još u decembru prošle godine, ali su dolazak u Beograd odložili protesta  "žutih prsluka" širom Francuske.

Mediji u Beogradu i Parizu naglašavaju kako je posjeta predsjednika Makrona prva posjeta jednog francuskog predsjednika Srbiji od vremena Žaka Širaka 2001. godine.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм