Hranitelji iz pakla

Makroi dobili dijete na čuvanje, vrbovali i podvodili 19-godišnju djevojku

  • 31.05.2019. 20:28

Supružnici Jasmina i Goran Nikolić iz Mirijeva, koji su prije dvije nedjelje uhapšeni zajedno sa svojom djecom i rođakom zbog sumnje da su podvodili 19-godišnju djevojku, bili su hraniteljska porodica kod koje je sve do njihovog hapšenja bilo smješteno maloljetno dijete.

Priča o petočlanoj porodici iz pakla koja je uhapšena zbog sumnje da je vrbovala i potom podvodila djevojku postala je još šokantnija.

Naime, vođeni tragom riječi komšiluka Nikolića iz Mirijeva, koji su ispričali da je ova porodica hraniteljska i da ijdete koje su usvojili ide sa njihovom djecom u vrtić, Blic je istražio ovaj slučaj. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ove sumnje su nam zaista i potvrđene.

"U porodici supružnika J. N i G. N. se nalazilo dijete na hraniteljskom smještaju, koje je nakon hapšenja hranitelja, dana 15.5.2019. godine, neodložnom intervencijom dežurnog stručnog radnika Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu privremeno smješteno u ustanovu socijalne zaštite, do izbora adekvatne hraniteljske porodice", kažu iz Ministarstva za rad.

Dan nakon hapšenja ove porodice, kako dodaju iz Ministarstva, dostavljeno im je obavještenje Centra za porodični smještaj i usvojenje Beograd o incidentnoj situaciji u porodici Nikolić, odnosno o hapšenju hranitelja Jasmine i Gorana kod kojih je bilo smješteno maloljetno dijete N. B., za čiju zaštitu je bio nadležan Centar za socijalni rad na Novom Beogradu.

"Iz sadržaja obavještenja je konstatovano da su hranitelji dana 15. 5.2019. godine uhapšeni zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo trgovine ljudima i da je mal. N. B. neodložnom intervencijom dežurnog stručnog radnika Odjeljenja Zvezdara, privremeno smješteno u ustanovu socijalne zaštite, do izbora adekvatne hraniteljske porodice", navode iz Ministarstva.

Kako dodaju iz Ministarstva, odmah nakon saznanja da su hranitelji lišeni slobode i da je dijete smješteno u ustanovu socijalne zaštite, Ministarstvo je u skladu sa zakonom pokrenulo postupak i izvršilo nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i Centra za porodični smještaj i usvojenje Beograd, koji su kao nadležni organi učestvovali u postupcima utvrđivanja i preispitivanja opšte podobnosti za hraniteljstvo ove porodice.

"Nakon izvršenog nadzora, Ministarstvo je u skladu sa zakonom sačinilo izvještaje i naložilo rukovodiocima navedenih ustanova preduzimanje određenih mjera u cilju zaštite prava i najboljeg interesa djeteta koje je izmješteno iz hraniteljske porodice, pokretanje postupka oduzimanja opšte podobnosti za hraniteljstvo J. N. i G. N., kao i pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu za učinjene propuste u radu koji se odnose na utvrđivanje podobnosti za hraniteljstvo supružnika J. N. i G. N." kažu iz Ministarstva.

Podsjećanja radi, Jasmina i Goran Nikolić, njihova djeca Miroljub i Kristina Nikolić, kao i njihov rođak Bajrami Demiri uhapšeni su zbog sumnje da su punih deset mjeseci, od sredine avgusta 2018. godine do sredine maja 2019. godine, na teritoriji Beograda organizovali kriminalnu grupu, a kao žrtvu koristili su djevojku koju su tjerali da se bavi prostitucijom. U drugoj akciji i takođe zbog podvođenja djevojaka uhapšen je Zoran Nikolić, Goranov rođeni brat.

Kako se sumnja, žrtva trgovine ljudima najprije je živjela kod Zorana i bavila se prostitucijom za njega. Prema riječima izvora, djevojka se ubrzo zaljubila u Zoranovog bratanca Miroljuba (19) i potom se i preselila u kuću njegovih roditelja, gdje se pakao nastavio. Sumnja se da je grupa eksploatisanjem djevojke stekla milione.

Određen im pritvor do 30 dana

Uhapšenima se stavlja na teret više krivičnih djela, najprije trgovina ljudima, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, posredovanje u vršenju prostitucije i drugo. Nakon višemjesečne istrage, ovu kriminalnu grupu razbili su policijski službenici Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odjeljenja za suzbijanje trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu. Njima je 17. maja nakon saslušanja određen pritvor do tri mjeseca.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм