Milenko Pavlović

"Majku vam dječiju nećete vi da ginete, ja ću": Heroj koji se borio sa 16 NATO aviona dobija ulicu

  • 04.05.2019.21:27

Ni poslije 20 godina ne blijedi sjećanje na slavnog pilota Milenka Pavlovića koji je položio život za otadžbinu braneći nebo nad rodnim Valjevom. Podgorina se odužuje svom pilotu. Jedna ulica u Osečini ponijela je njegovo ime.

Centralna gradska ulica u Osečini temeljno je obnovljena i od večeras nosi ime pilota Milenka Pavlovića. Osečina je i na ovaj način odala počast jednom od najvećih heroja odbrane otadžbine.

On nije samo značajan za našu opštinu, nego za cijelu Srbiju i srpski narod. Ono što je opština Osečina najmanje mogla da učini za njega, to je da jednu ulicu u centru mjesta nazove po njemu, rekao je predsjednik opštine Osečina Dragan Aleksić.

A na svečanim akademijama u Osečini i Valjevu, istaknuto je da je Milenko bio ratnik i vitez i da je sa junačkim srcem odletio u legendu, znajući da će svojim životom zaštititi mlađe pilote.

"Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvijetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda", istakao je brigadni general Željko Bičić, komandant 204. vazduhoplovne brigade.

"Najhrabrijeg među nama nema ovdje. Ali zato mnogi od nas sjede u ovoj sali jer se pukovnik Pavlović vinuo u nebo, znajući da je život jeftiniji od onog što brani", poručio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Njegovo herojstvo simbolično će obići svijet. Na inicijativu Osečine i pilotove porodice, marku sa likom Milenka Pavlovića pustila je u opticaj Pošta Srbije.

Pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. vazduhoplovne brigade poginuo je na današnji dan prije 20 godina. Herojski se borio sa 16 NATO aviona braneći "migom 29", bez radara, nebo nad rodnim Valjevom.

Ostaci aviona pali su na selo Bujačić. Spomenik mu je podignut u Valjevu, gdje je uz počasni nalet dva "miga" srpske avijacije služen pomen i položeno cvijeće.

"Nama kao porodici je veoma drago da grad Valjevo i opština Osećina u saradnji sa pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade održavaju dane sećanja na herojski podvig našeg oca", rekao je Milenkov sin Srđan.

Slavnog pilota Milenka Pavlovića sjetiće se i sutra u njegovom rodnom selu Gornjem Crniljevu kod Osečine. Država ga je odlikovala Ordenom za hrabrost.