Mađarska dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila za Srbiju

  • 01.08.2019. 18:36

Rusija je isporučila deset oklopnih vozila BRDM-2 Srbiji kargo avionom koji je prošao kroz mađarski vazdušni prostor, nakon što je Rumunija blokirala isporuku, piše portal Politiko.

Vlada Mađarske je navela da je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila zato što su prevožena u civilnom, a ne u vojnom avionu. Dodaje se da je ruski avion sa vozilima koja su namijenjena Srbiji morao da prođe i kroz Slovačku i Poljsku. Prethodno je Rumunija zabranila tranzit pozivajući se na embargo EU prema Rusiji.

Šef kabineta mađarskog premijera Gerdelj Guljaš rekao je da je isporuka vazdušnim putem dozvoljena zato što nije riječ o vojnom avionu nego o civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

"Naravno da smo bili obaveijšteni o ulasku civilnog aviona u mađarski vazdušni prostor, ali to je protokolarno obavještenje koje se samo uzme k znanju", naveo je Guljaš.

Kako je dodao, zbog geografskih razloga, ruski avion je morao da preleti i preko Poljske i Slovačke.

Politiko piše i da je portparol EU rekao da su u Briselu vidjeli izvještaje i da je implementacija restriktivnih mjera EU u odgovornosti država-članica.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije prethodno je u odgovoru na pitanje RTS-a navelo da nekoliko uslova mora biti ispunjeno za tranzit vojne opreme.

Navedeno je da je jedan od tih uslova da roba ne smije direktno ili indirektno služiti interesima entiteta i tijela Ruske Federacije i da ne smije biti predodređena za upotrebu u Rusiji.

Nakon što su vozila BRDM-2 stigla u Srbiju, Ministarstvo odbrane je saopštilo da prilikom vazdušnog transporta nije bilo nikakvih prepreka i da je sva tehnika stigla sigurno i bezbjedno uz poštovanje međunarodnih pravila.