Hag  

Lukić predao zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu

  • 20.08.2019. 12:46

General MUP-a Srbije Sreten Lukić ponovo je predao zahtjev predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Kermelu Ađijusu za prijevremeno puštanje na slobodu.

U zahtjevu, koji je potpisao advokat Dragan Ivetić, navodi se da vlasti Poljske, gdje Lukić izdržava kaznu, potvrđuju da njegov klijent ne pripada kriminalnom miljeu, ne pokazuje znakove agresivnog ponašanja, ne remeti disciplinu i red, niti su zabilježene bilo kakve kazne zbog njegovih postupaka u zatvoru. 

Ivetić podsjeća i na procjenu da je Lukić vrijedno vršio svoje dužnosti u biblioteci u zatvorskoj jedinici, te da pokazuje značajne znakove rehabilitacije, koji bi mogli da budu u korist prijevremenog puštanja na slobodu. 

Advokat navodi i činjenicu da su 12. maja istekle dvije trećine kazne koju Lukić treba da odsluži u zatvoru. 

Lukić je prvi zahtjev za prijevremeno puštanje iz humanitarnih razloga predao 19. novembra 2018. godine, a u novom zahtjevu se navodi da razlozi nisu promijenjeni. 

Prema Članu 26 Statuta Mehanizma, a u skladu sa zakonima u državi u kojoj osuđeni služi kaznu, ukoliko osuđeni ispunjava uslove za prijevremeno puštanje na slobodu, onda ta država treba da obavijesti predsjednika Mehanizma, koji jedini može da odobri puštanje. 

Ivetić napominje da dokumenti koje su predale vlasti Poljske podržavaju prijevremeno puštanje na slobodu i prvobitni zahtjev osuđenog. 

Lukić trenutno služi kaznu u trajanju od 20 godina. 

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок