Sjednica Stalnog vijeća OEBS

Lukašević: U "Bondsilu" krše Rezoluciju 1244

  • 12.10.2018. 13:12

U glavnoj američkoj bazi u okviru snaga KFOR-a na Kosovu i Metohiji "Bondstil" krši se Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 tako što se u njoj obučavaju takozvane kosovske vojne snage, upozorio je ruski izaslanik pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"U suprotnosti sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, na zatvorenoj teritoriji američke vojne baze, kampu `Bondstil`, izvode se pripreme za transformaciju sadašnjih bezbjednosnih snaga Kosova u kompletno zaokruženu vojsku", rekao je Lukaševič na sjednici Stalnog vijeća OEBS-a u Beču. 

Lukaševič je upozorio da je Specijalni sud u Hagu istovremeno slabo napredovao u procesuiranju pripadnika bivše OVK, za zločine počinjene tokom i nakon rata na Kosovu i Metohiji, prenosi ruska agencija Tass. 

"Oni koji su odgovorni za gnusne zločine, poput ilegalne trgovine ljudskim organima, izbjegli su zasluženu kaznu", napomenuo je Lukaševič. 

On je istakao da je nedavna istorija pokazala da pokušaji da se skrene sa dogovorenog puta za Kosovo i Metohiju i ohrabrivanje ambicija Prištine da kreira kvazi-državu, neće pomoći da se riješi kosovski konflikt, nego će naprotiv podstaći tenzije na zapadnom Balkanu. 

Lukaševič pozvao je misiju OEBS-a na Kosovu i Metohiji da hitno odgovori na prijetnje i zločine protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Lukaševič je na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a u Beču osudio "pasivan pristup" Kfora i Euleksa, ocijenivši da su se distancirali od obezbjeđivanja sigurnosti nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, prenijela je ruska agencija "Tass". 

On je upozorio da agresivne izjave i potezi lidera kosovskih Albanaca protiv srpske vlade ohrabruju atmosferu nekažnjivosti zločina protiv srpskog stanovništva jer su "krađa i zloupotreba njihove imovine, fizički i verbalni napadi i vandalizam i dalje rutinska pojava na Kosovu". 

"Nelegalne akcije protiv srpske dece i mladih na jugu regije, koje su sada u porastu, naročito su uznemirujuće. Misija OEBS trebalo bi odmah da reaguje na takve incidente i obezbijedi da kosovske vlasti kazne one koji su krivi", rekao je Lukaševič. 

On je osudio neaktivnost misija EU - Euleksa i NATO-a na Kosovu i Metohiji "koje su se distancirale od obezbjeđivanja sigurnosti nealbanskog stanovništva na Kosovu". 

Lukaševič je istakao da Albanci na Kosovu i Metohiji uživaju podršku spolja bez obzira na to šta rade i pokazuju nevoljnost da, zajedno sa Beogradom, tragaju za rješenjem za zamrznuti konflikt. 

"Priština se i dalje oslanja na zastrašivanje Srba u pokušaju da ih protjera iz regije", ocijenio je Lukaševič.

Kamp "Bondstil", lociran kod grada Uroševca, služi kao glavna baza za američke snage pod komandom KFOR-a i Nato štab za Kforovu multinacionalnu brigadu Istok. 

U ovoj bazi, koja zauzima prostor od 3,86 kilometara kvadratnih, se neposredno poslije Nato bombardovanja nalazilo oko 50 hiljada vojnika, a, budući da su nedostupni precizni podaci o broju personala, nezvanične procjene su da se u njoj sada nalazi između pet hiljada i 15 hiljada, navodi Tass. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.