Ministar unutrašnjih poslova

Lukač: Za širenje panike ili nereda kazne u rasponu od 1.000 do 9.000 KM

  • 19.03.2020. 18:51

Svi koji u vrijeme vanredne situacije izazivaju paniku ili nerede na teritoriji Republike Srpske, posredstvom sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava, biće kažnjeni kaznama u rasponu od 1.000 do 9.000 maraka. Vlada je takvu usvojila na inicijativu MUP-a RS. 

"Za vrijeme trajanja vnredne situacije zbranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa  sprovođenje odluka i mjera državnih organa i organiazcija  koaj vrše javna ovlašćenja. Zabrana iz stava jedan ove tačke odnosi se i na radnje učinjene putem sredstava javnog informaisanja, društvenih mreža  ili drugih slkičnih sredstava", kaže ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač.

Posljednjih dana na društvenim mrežama šire se komentari neodgovornih osoba koje iznose lažne vijesti izazivajući paniku, uznemirenost i strah kod građana, a što može proizvesti razne posljedice, kaže ministar Lukač. Policija će one koji prenose lažne vijesti i namjerno izazivaju paniku saslušati i procesuirati u skladu sa svojim ovlašćenjima.

"Nadamo se i na ovaj način da će svi građani shvatiti, naročito oni pojedinci koji se neodgvorno ponašaju, neki namjerno pokušavaju da izazovu  uznemirenost i strah kod građana, da će biti sankcionisani. Neće se moći ni putem društvenih mreža da sakriju, jer pronaći ćemo ih, imamo mogućnost da to uradimo i da budu sankcionisani u skladu sa ovom odlukom", kaže Lukač. 

Kazna za fizičko lice iznosi od 1.000 do 3.000 maraka, za pravno lice od 3.000 do 9.000 maraka, a za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 do 3000 maraka. Iz MUP su pozvali građane da ne šire laži i dezinformacije i ne dižu paniku među stanovništvom. Kažu vrijeme je da svi budemo odgovorniji.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.