Aneurizmi

Luka popravljao zub, pa preminuo: Ovo su simptomi bolesti koja ga je odvela u smrt

  • 27.05.2020. 17:36

Mladić Luka Radović (23) iz Negotina preminuo je u ponedjeljak od posljedica izliva krvi na mozgu. On je prije 15 dana otišao na operaciju ciste na zubu. Nažalost, doživio je izliv krvi na mozak, jer je imao urođenu aneurizmu.

Njegova smrt izazvala je tugu i žal među ljudima, ali i postavila pitanje da li je aneurizma mogla da se ranije prepozna i liječi? Prvo i najvažnije je da razlikujete migrenu od bola, koji nastaje usljed ovog oboljenja.

Aneurizme predstavljaju proširenje krvnog suda, koje se javlja kao posljedica “slabljenja” zida krvnog suda usled pojačanog udara krvne struje u deo arterijskog zida.

Može biti nerupturirana (“nepuknuta”) i onda je praćena glavoboljom. U rijetkim slučajevima, aneurizme mogu da puknu što dovodi do krvarenja unutar lobanje. Krvarenje u mozgu, poznato kao hemoragijski moždani udar, vrlo je ozbiljno i zahtjeva hitnu medicinsku negu.

Ne zna se tačno zašto dolazi do aneurizme, ali poznato je da je nasledna i povezana sa pušenjem i visokim krvnim pritiskom.

Iako je tačan uzrok aneurizme nejasan, neki faktori mogu da budu okidač koji dovodi do pucanja: nagli skok krvnog pritiska, stres, naporno vježbanje, jak bijes, intezivan seksualni odnos, nagli trzaj, podizanje teškog tereta. Međutim, nekada aneurizma može da pukne i u stanju mirovanja. Neke aneurizme se razvijaju tokom života, neke se nasljeđuju, a neke su posljedica povreda mozga.

Simptomi:

Iako aneurizme mozga obično ne pokazuju simptome, oni mogu da pritiskaju mozak i živce kako se razvijaju i postaju sve veće. Obavezno potražite ljekara ako imate sljedeće simptome: glavobolju, zamagljen ili dvostruk vid, bol iznad oka, opušten očni kapak, otežan govor, slabost i ukočenost jedne strane lica.

Ukoliko je aneurizma pukla tada se obično javljaju intenzivan bol u glavi, gubitak svijesti, osjetljivost na svjetlo. Ovi simptomi su znak da se hitno obratite ljekaru:

- Mučnina i povraćanje
- Pospanost
- Gubitak ravnoteže poput hodanja i normalne koordinacije
- Ukočen vrat
- Osjetljivost na svjetlo
- Iznenadni zamagljeni ili dvostruki vid
- Opušten očni kapak
- Konfuzija ili problemi sa svjesnošču

Budući da pucanje aneurizme mozga može dovesti do smrti u čak 40 odsto slučajeva, ključna je hitna reakcija kako oboljelih, tako i ljekara.

Da li treba operisati moždanu aneurizmu koja nije pukla?

Moždane aneurizme predstavljaju male tempirane bombe u glavi. Posljedice pucanja aneurizme su toliko ozbiljne da je veoma važno odlučiti koje pacijente treba podvrgnuti liječenju.Uglavnom se podržava operacija kod mlađih pacijenata, ali mnogo manje kod najstarijih pacijenata sa najmanjim aneurizmima.

Ukoliko dođe do pucanja, naravno da će ljekari obaviti hitnu intervenciju kod pacijenata koji su poslije krvarenja svjesni, komunikativni, bez neuroloških ispada. Kod njih se operacijom sprječava novo krvarenje.