Ministar zdravlja Srbije

Lončar: Podaci od protekle noći ne ohrabruju, molim građane da shvate situaciju

  • 11.07.2020. 09:05

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže za RTS da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se ponašamo i kako se lično borimo protiv virusa korona.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku posljednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

"Od toga smo imali negdje oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti", dodao je Lončar i dodao: To nisu uopšte podaci sa kojim možemo da budemo zadovoljni.

Kada je riječ o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, Lončar kaže da poslije toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

"Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko liječenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove liječenja", rekao je Lončar.

"Јa se stvarno nadam da su ovo podaci koji će natjerati naše građane i koji će sve nas natjerati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije", dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

"Već u ponedjeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom liječenju idu u Klinički centar na jednu ili dvije klinike, a cijeli kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora", rekao je Lončar.

"Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne", istakao je ministar.

Ukazao je da na pregled treba da se ode kada se osjeti neki od simptoma – povišena temperatura, kašljanje, bolovi u grudima u grlu.

Lončar je odgovorio i na pritužbame građana koji kažu da čekaju na pregled i da se tako produžava vrijeme od pojave prvih simptoma.

"Da li je moguće da cijeli dan i cijelu noć se vi ponašate kao da korone nema i radite sve suprotno od onoga što mi preporučujemo – ne nosite masku, idete u masu, više je vas u zatvorenom prostoru, ne perete ruke, ne pridržavate se ničega i sve vrijeme tako radite i onda dođete i kažete da vam je gužva u ambulanti. Ne razumijem, šta očekujete? Da ćete vi tako da se ponašate, a ispada kriv zdravstveni sistem koji pada na noge da vam pomogne", poručio je Lončar.

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.