Taksa postigla dio svog cilja

Ljimaj: Došlo je vrijeme za ukidanje taksa na robu iz Srbije

  • 06.04.2019. 10:52

Potpredsjednik vlade samoproglašenog Kosova Fatmir LJimaj izjavio je da je došlo vrijeme za ukidanje taksa na robu iz Srbije i da se pregovara, nakon što je taksa postigla dio svog cilja.

LJimaj je rekao da partneri u koalicionoj vladi u Prištini imaju različite poglede tom pitanju i da je njihov stav da se takse ne ukidaju bez ispunjavanja određenih uslova Beograda, prenosi Radio-televizija Srbije. 

On je naveo da postoje signali iz Srbije da je "spremna da ispuni neke od zahtjeva" samoproglašenog Kosova. 

"Vjerujemo da smo već u fazi u kojoj vjerujemo da smo ostvarili ciljeve s taksom i da možemo da dođemo do zaključka da Srbija ispunjava uslove i time privremeno obustavimo taksu pod uslovom da Srbija ispunjava zahtjeve /samoproglašenog/ Kosova", rekao je LJimaj u intervjuu za albansku TV stanicu "Vizion plus". 

LJimaj je zaključio da Srbija treba da prizna stvarnost i prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu. 

"Postoje neki uslovi za koje očekujemo od Srbije da ih ispuni, a zatim omogući /samoproglašenom/ Kosovu da se pozabavi ovim pitanjem i da mu pruži priliku da nastavi dalje. U interesu je naših dveju zemalja da ozbiljno pristupamo pitanju pregovora. Ako započne dijalog ili dijalog sa uslovom, niko ne može garantovati i osigurati da jedna od strana ne postavi nove uslove na tom putu. Takav dijalog ili uslovljavanje nije u interesu bilo koje zemlje", rekao je LJimaj.

Тагови: