Šifa Adrijana

Ljepotica iz Indonezije zalutala do predivnog manastira u Srbiji: Potez monaha je oduševio

  • Извор: Телеграф
  • 12.09.2021. 17:13

Šifa Adrijana iz Indonezije obožava da putuje po svijetu, a potom da na društvenim mrežama objavljuje snimke i utiske iz zemalja koje je posjetila. Nedavno je odlučila da obiđe i Srbiju, a reklo bi se da je o Srbiji stekla najbolji mogući utisak.

Šifa je boravila u prestonici, ali je obišla i druge srpske gradove, a kada je krenula da obilazi unutrašnjost Srbije, ostala je oduševljena prirodom i srpskim svetinjama.

Lijepa Indonežanka je tokom svog boravka ovdje obišla Kruševac, a potom je motorom krenula da obilazi okolna mjesta. Stigla je i do Jastrepca, gdje se napila hladne izvorske vode, a onda ju je put naneo do manastira Naupara, koji ju je ostavio bez daha.

- Stigla sam do ovog manastira, prolazila sam ovuda. Sad će monah da me odvede da vidim manastir - priča Šifa u snimku dok pješači ka bogomolji.

Međutim, kada je ugledala manastir iz 14. vijeka, u trenutku je ostala bez teksta.

- Vau - samo se kratko čuje njena reakcija.

Odmah je poželjela da sazna što može više o manastiru, pa je ispitivala "sveštenika" koji je, iako slabo govori engleski, na sve načine pokušavao da je upozna sa istorijom ove svetinje. Tako je na ruci crtao brojeve, kako bi joj objasnio da je manastir izgrađen 1382. godine.


- Zaista predivna arhitektura, divna dekoracija. Nažalost, nisam uspjela sve da razumijem sveštenika iako se baš trudio - priča lijepa Indonežanka ne znajući da joj je domaćin zapravo iguman manastira otac Damaskin.

Ispratila ga je do konaka sva zbunjena, ali prijatno iznenađena što ju je pozvao unutra da se osveži i popije nešto. Kada joj je donio posluženje nije znala kako da se zahvali.

- Hvala - progovorila je odmah na srpskom.

Otac joj je potom objasnio da treba prvo da uzme med i popije vodu, prije nego što su posluži kolačem koji joj je iznio.

Iako je jezik bio očigledna barijera, iguman manastira nije odustajao od toga da bude najbolji mogući domaćin. Uspio je od gošće da sazna da je obišla i Negotin i da je noći na Kopaoniku.

Šafi je bila toliko oduševljena da je na kraju uzela telefon u ruke i uz pomoću rječnika je za tili čas "progovorila srpski", samo da bi mogla da se zahvali ocu Damaskinu.

- Želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu - izgovorila je Indonežanka pažljivo čitajući sa telefona riječi, na šta se otac Damaskin od srca nasmijao.

Iguman ju je iz manastira ispratio uz darove, a prvi komentar Šafi nakon što je sela na motor, bila je da joj je ovo nezaboravno iskustvo.

(Telegraf)

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.