Rješenje kosovskog pitanja

Ljajić: Tačijev govor o podjeli Srbije je tragikomičan 

  • 09.08.2018. 10:37

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ističe da se, kada se govori o rješenju kosovskog pitanja, ušlo u tragikomičnu situaciju jer je predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači počeo da govori o podjeli centralne Srbije.

"Kao da smo svi bunike jeli pa će neko da prihvati takvu ideju. Ne postoji nijedan čovek koji bi u Srbiji o tako nečemu mogao i da razgovara", kaže Ljajić. 

On je naglasio da Tači govori da korekcija granica podrazumijeva pripajanje južnih srpskih opština Preševa, Bujanovaca i Medveđe Kosovu. 

Ljajić je rekao da se u Srbiji kritikuje svaki čin dijaloga, govori da treba sačekati bolja vremena "kao da je stanje za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji idealno pa ga treba sačuvati, jer će se pregovorima nešto izgubiti". 

"Mi zapravo čuvamo iluziju da se ništa na Kosovu nije promenilo, da je Kosovo naše, iako nemate nikakvu faktičku vlast. Kritikuje se pravno obavezujući sporazum koji sada i ne postoji, kritikuje se svako rešenje koje se pojavi u medijima, a niko ne predlaže rešenje", rekao je Ljajić. 

On smatra da Srbija u rješavanju kosovskog pitanja mora da ima proaktivnu ulogu, da traži kreativno rješenje, te da, ako je međunarodna zajednica tvrdila da je pitanje Kosmeta "sui generis" (jedinstven) problem, mora da se pronađe i neko "sui generis rješenje". 

Ljajić ističe da bez EU i SAD kosovsko pitanje teško može biti riješeno, te da bi do sada bilo pronađeno da je postojala mogućnost da se riješi direktno u srpsko-albanskom dijalogu. 

"Jasno je da su kosovski Albanci imali podršku međunarodne zajednice za ostvarivanje svojih ciljeva", rekao je Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.