Ministar trgovine Srbije

Ljajić: Politička odluka sa ogromnim negativnim posljedicama

  • 21.11.2018. 16:51

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da je odluka Prištine da poveća takse za 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH "par ekselans" politička odluka, koja će imati ogromne negativne posljedice.

On je rekao da su dva razloga za tu odluku - jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje je uvodila Priština. 

"Posledice su svakako ogromne, pre svega, ekonomske. Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova i Metohije", rekao je Ljajić. 

On je istakao da nema tog proizvođača iz centralne Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode, prenio je B92. 

"Bolje da su rekli "zabrana trgovine sa Srbijom", nego što na ovakav način pokušavaju to da urade. Stvari se moraju nazvati pravim imenom - ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosmeta i centralne Srbije", istakao je Ljajić. 

On je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na Kosovo i Metohiju plasirana roba vrijedna 440 miliona evra, a da je centralna Srbija uvezla robu u vrijednosti od 21 milion evra, te da se ove godine bilježi rast od oko devet odsto, pa će i posljedice ovakve odluke biti ogromne. 

Odgovarajući na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mjere povuku. 
 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.