Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Hrvoje Zekanović potvrdio da je pristalica Pavelićevih ustaša

  • 14.02.2021. 19:44

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da je predsjednik Poslaničkog kluba Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru Hrvoje Zekanović još jednom potvrdio da je "fašista odnosno vatreni pristalica ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića".

Linta u izjavi za javnost podsjeća da je Zekanović tokom gostovanja na N1 iznio niz potpunih i najbezočnijih laži i izmišljotina da se u Beogradu veliča fašistički režim iz vremena Drugog svjetskog rata, da se nagrađuju ratni zločinci u Banjaluci i da je Hrvatska vodila odbrambeni rat jer su je Srbi iz Srbije i BiH napali i pokušali osvojiti.

- Osim toga, fašista Zekanović je u emisiji ponovio svoj stav da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" legitiman. Dobro je poznato da su skoro sve hrvatske paravojne, vojne i policijske jedinice tokom rata, a ne samo jedinice HOS-a, koristile pozdrav "Za dom spremni" iz razloga jer su im ustaše i njihova zločinačka ideologija bili uzor u osvajačkom i agresivnom ratu koji su vodili protiv Srba - ističe Linta.

On je konstatovao da stav Zekanovića da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" legitiman "podržava većina poslanika Hrvatskog sabora i većina hrvatskog naroda".

Linta ističe da brojne činjenice pokazuju da je Hrvatska profašistička država.

- Јedan od brojnih dokaza jeste i činjenica da je ustaški pozdrav "Za dom spremni", pod kojim je izvršen genocid nad srpskim narodom u NDH, ozakonjen u Hrvatskoj još 2001. godine za vrijeme Vlade Ivice Račana.

Linta je podsjetio da je "tadašnje Ministarstvo uprave donijelo odluku da je statut Udruženja bojovnika HOS-a sa pozdravom 'Za dom spremni' u skladu sa zakonom".

- Vlada Andreja Plenkovića zastupa profašistički stav da je u određenim prilikama moguće da se koristi "Za dom spremni" i da treba praviti razliku između ustaškog pozdrava "Za dom spremni" iz vremena Tuđmanove Hrvatske i ustaškog pozdrava "Za dom spremni" iz vremena Pavelićeve Hrvatske. Visoki prekršajni sud je prošle godine donio skandaloznu, ali očekivanu odluku da "Za dom spremni" na početku Tompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira iako se radi o zločinu iz mržnje - rekao je Linta.