Linta: Tužilaštvo Srbije da procesuira Hrvate i Bošnjake

  • 10.10.2020. 16:40

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene krivični postupak protiv Hrvata i Bošnjaka koji su naredili i izvršili brutalne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1994. i 1995. godine, jer je neprihvatljivo da za to još niko nije kažnjen.

"Apsolutno je neprihvatljivo da ni 25 godina nakon završetka rata niko nije kažnjen za ratne zločine koje su pripadnici Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO počinili nad Srbima u opštinama Mrkonjić Grad, Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Krupa na Uni, Šipovo, Srbobran, Jajce i Kupres", naveo je Linta.

Linta je naglasio da brojne činjenice pokazuju da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH koje je vandejtonska kategorija i nametnuto Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH.

"Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne i nepristrasne institucije već su u stvarnosti produžena ruka SDA i političkog Sarajeva. Glavni zadatak pravosuđa BiH je kažnjavanje Srba s ciljem da bi se opravdala najbezočnija izmišljotina da su Srbi tobože agresori koji su izvršili genocid i masovne zločine nad Bošnjacima a Bošnjaci tobože branioci i žrtve velikosrpske agresije", naveo je Linta.

On je podsjetio da su zapadnokrajiške opštine bile u sastavu Republike Srpske i da je sa tog područja protjerano više od 120.000 Srba, ubijeno 1.644 srpskih vojnika i civila, a srpska imovina je planski pljačkana, paljena i uništavana, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da Srbija i Srpska treba zajedno da pokrenu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za utvrđivanje istine o karakteru rata u BiH i potrebi revizije presuda Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde koje su zasnovane na lažnim dokazima i lažnim izjavama svjedoka-saradnika.

Linta je naveo da je potrebno međunarodnoj zajednici predočiti brojne činjenice koje jasno potvrđuju da je glavni krivac za rat u BiH SDA i njen predsjednik Alija Izetbegović koji je dva puta odbio sporazum sa Srbima.

"Cilj zločinačke politike Izetbegovića je bio protjerivanje srpskog naroda sa svojih vjekovnih ognjišta i stvaranje islamske države bez ili sa što manje Srba koji bi bili građani petog reda", naglasio je Linta.

Pored Alije Izetbegovića, Linta je napomenuo da je krivac za rat i ustaški režim Franje Tuđmana, jer je Hrvatska 1992. godine izvršila agresiju na BiH i počinila monstruozne zločine nad Srbima u Posavini, a tokom rata u zapadnoj Hercegovini, zapadnokrajiškim opštinama i drugim mjestima, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Hrvatska vojska je u septembru i oktobru 1995. godine su iz zapadnokrajiških opština koje su bile u sastavu Republike Srpske protjerale 120.000 Srba, ubile 1.644 vojnika i civila, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice. U Mrkonjić Gradu je iz masovne grobnice ekshumirano 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima je bilo 10 žena. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?