Savindan

Linta: Srbi u Makedoniji čuvaju srpsko ime

12:14, 27.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je na Svečanoj akademiji u Kumanovu, povodom Savindana, da Srbija brine o Srbima u Makedoniji, ostalim državama regiona i dijaspori.

Linta je poručio da Srbi u Makedoniji čuvaju srpsko ime, a Srbija će im u tome svestrano pomagati, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je u obraćanju prisutnim sunarodnicima rekao da Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za dijasporu i Srbe u regionu svake godine podržavaju projekte srpskih udruženja i organizacija izvan Srbije s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda i jačanja veza sa maticom.

Linta je istakao da Srbi u Makedoniji i ostalim državama regiona treba da budu jedno od državnih i nacionalnih pitanja, što znači sistematsku i svakodnevnu pomoć i podršku opstanku srpskog naroda na svojim vjekovnim ognjištima.

“Odbor za dijasporu i Srbe u regionu ima veoma dobru saradnju sa predstavnicima Srba iz Makedonije”, rekao je Linta.

Linta je, zajedno sa članom Odbora Aleksandrom Markovićem, prisustvovao sinoć Svečanoj akademiji u Kumanovu povodom Svetog Save, nacionalnog praznika Srba u Makedoniji.

Lintu i Markovića na ovaj skup pozvao je predsjednik Organizacionog odbora i poslanik iz reda srpske zajednice u Sobranju Makedonije Ivan Stoilković.

Svečana akademija je održana u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Kumanovu u prisustvu više od 400 Srba i njihovih gostiju, među kojima je bila i ambasador Republike Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak Tomić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Kulturno-umjetničko društvo “Srpski vez” iz Kumanova sa folklornom i recitatorskom sekcijom, književnik i režiser iz Novog Sada Dragoslav Bokan sa svojom besjedom o Svetom Savi, glumci iz Beograda Tašana Đorđević i Lazar Dubovac koji su govorili stihove o Kosovu i Metohiji i muzički sastav “Đurđevi stupovi”.