Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Linta: Ratnohuškačka izjava Džaferovića o 9. januaru

  • 09.01.2020. 16:41

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao ratnohuškačku i neprijateljsku izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH od 9. januara 1992. godine "početak sveg zla u BiH".

Linta je istakao da je Džaferović ponovio brutalnu izmišljotinu da je "istog dana počeo genocid i masovni zločini na tlu BiH" i da je to, tobože, potvrđeno odlukama Haškog tribunala i Suda BiH.

On je ukazao da je dobro poznato da Haški tribunal i Sud BiH nisu nezavisne i profesionalne intitucije već politički sudovi koji nisu i nemaju iste standarde za pripadnike različitih nacija, što potvrđuje i nedavni početak otvaranja arhiva britanske Vlade.

- Takođe, Džaferović iznosi bezočnu laž da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske neustavan čin i krivično djelo i upućuje skandalozan poziv etnički motivisanom pravosuđu BiH da procesuira odgovorne - poručio je Linta.

Linta je istakao da navedene ratnohuškačke i lažne izjave potvrđuju da Džaferović, ali i drugi bošnjački političari, nikada nisu iskreno prihvatili Dejtonski sporazum, prema kojem je BiH konfederacija od dva entiteta ili, u suštini, od dvije države - Republike Srpske i Federacije BiH.

- Zbog toga je Sarajevo, uz pomoć zapadnih centara moći, odmah poslije završetka rata počelo da vodi politiku otimanja nadležnosti Republici Srpskoj - ukazao je Linta.

Prema njegovim riječima, jasno je da je krajnji cilj SDA i drugih bošnjačkih stranaka ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH po projektu Alije Izetbegovića.

Linta je ocijenio da Srbija i Republika Srpska treba da zajedno vode aktivnu borbu u međunarodnoj zajednici za povratak izvornom Dejtonu.

- Treba da vode borbu za istinu o pravim uzrocima ratova na prostoru bivše Јugoslavije i srpskom staradanju, za razotkrivanje lažnih mitova o srpskoj agresiji, genocidu u Srebrenici i drugima, kao i za reviziju političkih presuda koje je donio Haški tribunal - zaključio je Linta.