Linta: Krajnje vrijeme da Beograd traži stvarni dijalog sa Zagrebom

  • 17.10.2020. 16:19

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je krajnje vrijeme da Srbija traži stvarni dijalog sa Hrvatskom o rješavanju imovinskih i brojnih drugih problema preostalih Srba u Hrvatskoj i onih koji su protjerani.

Povodom posjete ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Srbiji, Linta je istakao da Srbija treba da insistira da temelj stvarnog dijaloga sa Hrvatskom mora da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji "Privatna svojina i stečena prava".

U njemu, podjetio je, jasno stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

Među problemima protjeranih Srba iz Hrvatske, Linta je naveo da su u pitanju imovinski problemi kao što su oteta stanarska prava, uništene kuće, poslovni prostori, pomoćni objekti, šume, voćnjaci i vinogradi, oteto poljoprivredno zemljište, prodaja i razmjena kuća i druge imovine pod pritiscima i prijetnjama za vrijeme i poslije rata.

Tu su i zaostale, a neisplaćene penzije, nepriznat radni staž prije rata i za vrijeme Republike Srpske Krajine, neisplaćena devizna i dinarska štednja, hartije od vrijednosti i dionice.

Pored imovinskih problema, smatra Linta, potrebno je da Srbija traži stvarni dijalog u vezi sa pitanjem 1.700 nestalih Srba i pripadnika ЈNA, brojnih ratnih zločina nad Srbima.

Takođe, potrebno je da Srbija traži dijalog sa Hrvatskom u vezi sa pitanjem sramnih hapšenja Srba na osnovu hrvatskih potjernica, a naveo je i pitanja osuđenih Srba za ratne zločine koji služe kaznu u hrvatskim zatvorima, uvođenja struje u 80-tak srpskih sela, obnove druge komunalne infrastrukture i javnih objekata, opstrukcije da srpski kapital uđe u Hrvatsku i druga.

Linta je napomenuo da Hrvatska od stupanja na snagu Bečkog sporazuma o sukcesiji juna 2004. godine planski opstruiše sprovođenje Aneksa G, što je jedan od brojnih dokaza da je na djelu politika cementiranja etničkog čišćenja Srba i otimanja srpske imovine.