Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Hrvatska neće da sudi za ubistva srpskih civila u Varivodama i Gošiću

  • Извор: СРНА
  • 28.09.2021. 22:12

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da Hrvatska neće da sudi za ubistva srpskih civila u selima Varivode i Gošić koji su se desili prije 26 godina, već njihove ubice i danas smatra herojima.

Linta je podsjetio da je 28. septembra 1995, gotovo dva mjeseca po završetku "Oluje", u selu Varivode kod Knina, likvidirano desetoro Srba čija je prosječna starost bila 67 godina.

Mjesec dana ranije, 27. avgusta, u obližnjem selu Gošić ubijeno je sedmoro Srba čija je prosječna starost bila 70 godina.

Linta je napomenuo da su svi bili civili, da u tim selima nije bilo nikakvih ratnih dejstava. "Ostali su samo zato što su povjerovali pozivima ratnog zločinca Franje Tuđmana da svima koji nisu `okrvavili ruke` garantuje bezbednost", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je naveo da su srpski civili su likvidirani vatrenim oružjem u svojim dvorištima ili u kućama što jasno pokazuje da su mirno čekali Hrvatsku vojsku i policiju naivno vjerujući da im se ništa neće desiti.

Podsjetio je i da je hrvatski premijer Plenković prošle godine na komemorativnom skupu ubijenim srpskim civilima u Varivodama deklarativno rekao da je počinjen zločin nad nevinim ljudima uprkos tome što na tom području nije bilo ratnih dejstava, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

Od toga je prošlo godinu dana, a Državno tužilaštvo Hrvatske, kaže Linta, nije podiglo optužnice za brutalna ubistva civila u Varivodama i Gošiću, kao ni za mnoga druga ubistva srpskih civila u drugim selima tokom i poslije zločinačke akcije "Oluja"

- To jasno pokazuje da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću i da se ubice srpskih civila smatraju herojima u današnjoj Hrvatskoj - naveo je Linta.

Тагови: