Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Đukanović podstiče sukobe, a licemjerno poziva na mir

  • Извор: СРНА
  • 03.09.2021. 16:03

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da Predsjedništvo Demokratske partije socijalista licemjerno poziva na mir, dijalog i smirivanje tenzija u Crnoj Gori, a da u stvarnosti lider te stranke Milo Đukanović vodi politiku podsticanja sukoba, podjela, podizanja tenzija i raspirivanja mržnje i netrpeljivosti prema Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu.

Linta ocjenjuje kao sramno i opasno saopštenje Predsjedništva DPS-a, u kojem se, između ostalog, podržavaju zaključci Skupštine opštine Cetinje sa pozivom policiji da zabrani ustoličenje izabranog Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija na Cetinju, a od SPC se traži da odustane od te ceremonije zakazane za nedjelju, 5. septembar.

- Predsjedništvo DPS-a ponavlja besmislene laži da ustoličenje mitropolita Јoanikija predstavlja konačan čin poniženja i pokoravanja Crne Gore i njenih građana. Osim toga, stav Predsjedništva DPS-a da je najavljeni vjerski skup na Cetinju nepodnošljivo visokog rizika koji može da naruši mir i stabilnost, ne samo na Cetinju, već i u čitavoj Crnoj Gori, jeste najbezočnija izmišljotina - poručio je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, mir i stabilnost mogu da naruše samo Đukanović i ekstremističke snage jer neodgovorno pozivaju na pobunu protiv tradicionalnog, viševjekovnog čina utemeljenog na Cetinju, pritom ga neosnovano nazivajući provokacijom i atakom na crnogorski državni i nacionalni identitet.

On je ukazao da je Đukanovićeva najava da će se, sa poslanicima DPS-a, pridružiti antisrpskim protestima na Cetinju protiv najavljenog ustoličenja mitropolita Јoanikija, jedan od brojnih dokaza da Đukanović vodi politiku podsticanja sukoba.

Linta je istakao da će odgovornost za svaki eventualni incident ili nasilje isključivo snositi inspiratori i organizatori srbomrzačkog okupljanja građana na čelu sa Đukanovićem i DPS-om.

- Policija ima obavezu da obezbedi javni red i mir i da blagovremeno i efikasno spriječi svakoga ko pokuša da ugrozi da ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija protekne mirno i dostojanstveno u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore - zaključio je Linta.

Predsjedništvo DPS-a saopštilo je sinoć da ostaje pri stavu da članovi ove partije u nedjelju, 5. septembra, budu na Cetinju gdje će, kako ističu, "dostojanstveno i civilizovano" da brane "viševjekovne tekovine i pravo na državu i slobodu".

Ustoličenje mitropolita Јoanikija iz Predsjedništva DPS-a su ocijenili kao "događaj nepodnošljivo visokog rizika" i poručili da će "odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi".

Određeni broj ljudi protestovao je protiv ustoličenja vladike Јoanikija na Cetinju, optužujući Srpsku pravoslavnu crkvu za negiranje "crnogorske nacije, jezika, države i crkve".

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Јoanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. Vladika Јoanikije je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.