Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Linta: Antisrpska izjava Izetbegovića

  • 20.09.2019. 18:40

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocjenjuje kao duboko antisrpsku, ali očekivanu, izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da optuženi bošnjački komandanti prolaze pravosudu golgotu, te traži od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da konačno procesuira zločine takozvane Armije BiH nad Srbima.

Linta napominje da je Izetbegović na Sedmom kongresu SDA rekao da su optuženi ratni zločinci ratni komandanti Atif Dudaković, Sakib Mahmuljin, Naser Orić i drugi osumnjičeni i optuženi bošnjački generali tobože ugledni komandanti takozvane Armije BiH koji prolaze pravosudnu golgotu.

U saopštenju Linta poziva Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da konačno počne da procesuira brojne i planske zločine koje je takozvana Armija BiH počinila nad srpskim narodom.

Prema njegovim riječima, to znači da Tužilaštvo za ratne zločine pokrene istrage i podigne optužnice protiv komandanata takozvane Armije BiH koji su naredili ili lično učestovali u ubijanju i mučenju srpskih civila i ratnih zarobljenika.

Linta traži da budu pokrenute istrage i podignute optužnice protiv komandanata takozvane Armije BiH koji nisu spriječili ili kaznili podređena lica koja su ubijala i mučila srpske civile i ratne zarobljenike i sistematski pljačkali imovinu.

"Procesuiranje ratnih komandanata takozane Armije BiH jedan je od načina da se razobliči besmislena laž o srpskoj agresiji i Bošnjacima kao žrtvama i takozvanoj Armiji BiH čiji su pripadnici tobože vodili oslobodilački i odbrambeni rat", ističe Linta.

U saopštenju se navodi da se Dudakoviću i Mahmuljinu sudi za zločine nad srpskim civilima, a da je Orić oslobođeni ratni zločinac.

"Jasno je da Bakir Izetbegović i drugi bošnjački političari zastupaju vrhunsku laž o navodnoj agresiji na BiH koju su izvršili, prije svega, Srbi zajedno sa Srbijom", ocjenjuje je Linta.

Teza o nevinosti Bošnjaka i teza o njima kako žrtvama, ističe Linta, nema nikakve veze sa pravom istinom o karakteru rata koji je vođen u BiH.

On navodi da je uzrok rata u BiH bio pokušaj Alije Izetbegovića da realizuje ideologiju, koju je osmislio u Islamskoj deklaraciji i da stvori islamizovanu BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju.

U ostvarenju tog ratnog cilja, napominje Linta, takozvana Armija BiH je počinila planske, osmišljene i masovne zločine nad srpskim narodom.

On ocjenjuje da Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne i profesionalne, već političke institucije koje su u funkciji opravdanja lažne teze o Srbima kao agresorima i Bošnjacima kao žrtvama.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм