Aleksandar Vulin

"Lazar tri" oklopno vozilo po svjetskim standardima

  • 25.07.2019. 16:26

Oklopno borbeno vozilo "lazar tri" prema karakteristikama zadovoljava najviše svjetske standarde, a u toku godine biće nabavljeno još ovih vozila, rekao je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u bazi "Jug" kraj Bujanovca.

Vulin je, tokom obilaska obuke pripadnika Vojske Srbije na "lazaru tri", istakao i da je ovo domaće oklopno vozilo prema cijenama veoma konkurentno na svjetskim tržištima. 

"Ovo je naša pamet, naše znanje i siguran sam da će biti dobar izvozni posao. Očekujemo naredne, ali i ove godine da krenemo sa novim nabavkama odbrambene industrije Srbije, da kupimo još `lazara` za naše jedinice", rekao je Vulin. 

On je podsjetio da je oklopni transporter "lazar tri" uveden u naoružanje Vojska Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Major Vojske Srbije Aleksandar Grujić je istakao da su pripadnici pješadije izuzetno zadovoljni što su konačno dobili oklopno vozilo "lazar tri". 

On je naveo da to vozilo posjeduje izuzetne manevarske karakteristike, te da može da zaštiti ljudstvo od municije kalibra 12,7 milimetara sa prednje strane i municije kalibra 7,65 milimetara sa bočne strane. 

Oklopno borbeno vozilo "lazar tri" ima formulu pogona na svih osam točkova i urađeno je po svim kriterijumima vodećih vozila tog tipa. 

Obuhvata moderan pristup pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, uključujući i antiterorističku borbu i klasične sukobe.

Тагови: