Lajčak predložen za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine?

  • 23.02.2020. 21:28

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel predložio je Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, saznaju "Nezavisne".

Isti izvor navodi da je Borel u petak uputio prijedlog ministrima spoljnih poslova EU, koji treba da donesu konačnu odluku o njegovom imenovanju.

Iako se smatra da sam čin predlaganja gotovo sigurno znači da će Lajčak dobiti ovu poziciju, postoji mogućnost i da ne bude postignut konsenzus s obzirom na to da, kako je rečeno "Nzavisnim", nekoliko članica EU još ima određene rezerve.

Borel je ministrima spoljnih poslova EU naglasio da je potrebno odluku donijeti u što kraćem roku da bi Lajčak odmah mogao stupiti na dužnost.

Izvor "Nezavisnih" pojašnjava da postoji pritisak iz Vašingtona da se sporazum između Beograda i Prištine potpiše na ljeto, te da bi Lajčak trebalo da odblokira završetak međunarodnog priznanja Kosova, ali i mogućnost zaštite prava Srba na sjeveru Kosova, s tim da se ne isključuje ni mogućnost davanja široke autonomije sjeveru.

Prema istom izvoru, EU se žuri da što prije imenuje svog izaslanika za dijalog, kako bi se uključila u proces koji je pokrenuo predsjednik SAD Donald Tramp preko svog specijalnog izaslanika, ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela.

Iako još nisu jasni svi detalji, očekuje se i usaglašavanje američke spoljne politike na cijelom Balkanu u svjetlu rješavanja spora između Beograda i Prištine.