Srpski reditelj

Kusturica: Zapad preko Srba pripremao rat sa Rusijom

11:56, 11.04.2021.
Izvor: Srna
Srpski reditelj Emir Kusturica smatra da je bombardovanje Srbije od SAD i 20 članica NATO pakta devedesetih godina bila proba onoga što su pripremali Rusima, te da je Srbija bila pokusni kunić.

- Ako bude novog rata Zapad će ga voditi protiv Rusije kao što su bili i Prvi i Drugi svjetski rat - rekao je Kusturica za moskovski časopis "Međunarodni život", koji izdaje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

On je, povodom godišnjice NATO bombardovanja, istakao da su Srbi krvavo plaćali svoje iluzije, ne samo o lažnoj braći, nego o lažnim zapadnim saveznicima.

Kusturica smatra da je srpska vezanost za Rusiju bila i ostala i da je Rusija i danas, jedini garant da će Kosovo i Metohija ostati srpsko.

- Naš jedini pravi saveznik što se tiče Kosova je Rusija i, na sreću, naše rukovodstvo je još dovoljno mudro, za razliku od opozicije, pa može da balansira i ne uvodi sankcije Rusiji - rekao je Kustiruca.

Na pitanje žali li zbog raspada Јugoslavije, Kusturica je rekao da ne žali za tom državom, a nostalgičan može da bude prema određenim ljudima i događajima.

- Lakoća kojom se ona raspala govori o tome da je Srbi nisu željeli i da im je jugoslovenska ideja bila nametnuta. Bio je to projekat koji je Zapad nametnuo 1918. godine, a i druga Јugoslavija je stvorena dogovorom velikih sila - rekao je on.

On je ocijenio da je Srbija prva zemlja na svijetu koja se suprotstavila silama Zapada, da je prvi borac - antifašista u Evropi bio Dragoljub Draža Mihailović, koji je u maju 1941. kao pukovnik kraljevske Јugoslovenske armije u brdima Srbije organizovao prvu grupu oslobodilačkog pokreta, te je pojasnio da se prva srpska gerila nije zvala partizani, kako to smatraju u Rusiji, već četnici.