Slavni režiser

Kusturica o istopolnim zajednicama u Srbiji: Urušavanje klasične porodice i pravoslavne kulture

  • 29.04.2021. 19:58

Slavni režiser Emir Kusturica ocijenio je da se zakonima o istopolnim zajednicama u Srbiji želi dovesti to toga da se uvažavaju zakoni koji urušavaju klasičnu porodicu i pravoslavnu kulturu.

Uvideo obraćanju na pres-konferenciji Koalicije za prirodnu porodicu, na kojoj je izraženo protivljenje donošenju zakona o istopolnim zajednicama, o rodnoj ravnopravnosti i izmjena zakona o zabrani diskriminacije, Kusturica je istakao da ne treba zanemariti činjenicu da se pod okriljem virusa korona dešavaju krupne stvari koje pokazuju da je čitav svijet u ogromnom lomu.

On je rekao da zabrinjava napis u Njujork postu od prije sedam dana da bi trebalo dozvoliti i rodoskrvnuće.

– Taj svijet koji obavlja te promjene u jurišnom zamahu zapravo hoće da nam promijeni, ne samo srce, nego i dušu, socijalno biće, da nam praktično ukine slobodu koju smo imali i da nas dovede do toga da uvažavamo zakone koje urušavaju pravoslavnu kulturu – rekao je Kusturica.

On je naveo da nije problem da homoseksualci dobiju socijalnu dimenziju i prava koju imaju drugi, ali je problem što je to samo dio kršenja i lomljenja svega što opredjeljuje socijalni život u Srbiji, a i šire.

– To je narušavanje, ne samo klasično postavljene porodice, nego dio juriša u svijetu. Mi ulazimo u fazu neoliberalnog kapitalizma, gdje je država gubi svoju moć, a korporacije ulaze direktno tamo gdje mogu i gdje im se otvori proctor – rekao je Kusturica.

Video porukom se obratio i akademik Matija Bećković, koji je istakao da je svijet post-istine došao i do post-porodice i post-čovjeka kao post-ljudske pojave.

– Onome što su o istopolnim brakovima rekle katolička i pravoslavna crkva, dodao bih da se u Srbiji već godinama više umire nego rađa – rekao je Bećković.

Na skupu u beogradskom Medija centru govorili su koordinator Koalicije za prirodnu porodicu Marija Stajić, te profesori i analitičari Slobodan Antonić i Miša Đurković, koji su ukazali na neprihvatljivost i antiustavnost predloženih zakona o istopolnim zajednicama, o rodnoj ravnopravnosti i izmjenama Zakona o zabrani diskriminacije.

On je rekao da su svi ovi prijedlozi zakona katastrofalni, duboko antiustavni, antidemokratski i anticivilizacijski jer udaraju na osnovne temelje funkcionisanja društva u Srbiji.

Oni su ukazali da bi se tim zakonima, u slučaju da budu usvojeni u Skupštini Srbije, uskratila sloboda mišljenja i naučnog rada i da su oni neprihvatljivi, posebno zakon o istopolnim zajednicama, koji je već odbacila Srpska pravoslavna crkva.

Đurković je rekao da bi se donošenjem ovih zakona u Srbiju vratio verbalni delikt i novi komunizam i marksizam, jer naučnici ne bi smjeli da govore i pišu o tim LGBT temama, koje dobijaju status marksizma.

On je rekao da su ovi zakoni nasilni pokušaj manjine da ukine pravo većini na mišljenje i da se oduzme pravo roditeljima da odlučuju kako će im se vaspitavati djeca.

– Duboko sam ubeđen da su ovi predlozi zakona već bili u pripremi u nekim ambasadama da se nametnu ovom društvu. Iako se istopolna zajednica ne zove brakom, ovo je ipak opasna etapa gdje uvode homoseksualne brakove i već otvaraju mogućnost za usvajanje djece – rekao je Đurković.

Analitičar Slobodan Antonić rekao je da bi ovi zakoni uveli veoma opasnu zakonodavnu praksu da se diskriminišu oni koji imaju drugačije mišljenje, te ocijenio da bi to imalo posljedice po javni život u Srbiji.

On je rekao da je prijedlogom zakona predviđeno da istopolne zajednice faktički imaju status braka, osim usvajanja djece, te upozorio da brak nije ugovor, nego institucija koja je nastala i razvijala se kroz istoriju i društveni razvoj hiljadama godina.

Stajićeva je rekla da su ovi zakoni protivporodični, te ukazala da se već sada na Zapadu javlja problem, na primjer u sportu, jer su biološki muškarci koji se izjašnjavaju kao žene u prednosti nad prirodnim ženama.

– Jednog dana najmanji problem će biti da sin dovede zeta ili kćerka snaju, nego će biti problem da se još malo dijete podvrgava hormonskoj terapiji da ne bi razvilo polne karakteristike suprotnog pola. Taj veliki eksperiment nad djecom može dovesti do raznih problema – rekla je Stajićeva.

Ona je ukazala da se na Zapadu izgleda ukidaju i dva posljednja tabua – incest i pedofilija.

Kratkom video porukom se obratio i doktor Vladimir Dimitrijević, predsjednik Političkog saveta Dveri, koji je tužen za diskriminaciju zbog svojih stavova da je glavni cilj “političkog homoseksualizma uništenje prirodne porodice”.

On je pozvao sve Srbe, ali i druge vjerujuće ljude, hrišćane, muslimane, Jevreje, da podrže borbu za porodične vrijednosti.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.