Teritorija Srbije

Kurti: Vučić i dalje razmišlja o tome kako da vrati Kosovo i Metohiju

  • 25.06.2021. 18:32

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati.

On je u intervjuu za francuski Mond rekao i da Beograd “treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičniji”, prenosi prištinski mediji.

Upitan o utiscima poslije prvog sastanka sa Vučićem 15. juna u Briselu, Kurti je ponovio da nije bilo lako, ali da je bilo konstruktivno.

– Insistirao sam na tome da se više ništa ne sakriva ispod tepiha, tako da se pitanjem uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije treba iskreno pozabaviti. Svima nam je potrebno uzajamno priznanje, a Vučić je odgovorio da nikada necće priznati Kosovo. Odbacivanje stvarnosti sa jedne i istine s druge strane dolazi iz iste logike. Srbija se mora distancirati od vremena Slobodana Miloševicća, koji je započeo aparthejdom, a završio genocidom na Kosovu – rekao je Kurti.

Kako je dodao, Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Beograd jednog dana mora da vrati, ne uzimajući u obzir narod i građane koji tamo žive.

Podsjećajući da je Priština proglasila nezavisnost 2008. godine, on je rekao da, nakon odluke Međunarodnog suda pravde 2010. godine, “koji je potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, ta debata je završena”.

– Neću razgovarati o statusu Kosova, to je riješeno pitanje. Jedino pitanje je pitanje odnosa Kosova i Srbije. To Vučić mora da shvati – rekao je Kurti.


(Tanjug)