Kurti se prvi vakcinisao na KiM

  • 29.03.2021. 19:12

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti primio je danas prvi vakcinu AstraZeneca - Oxford COVID-19, u hali sportova "1. oktobar“ u Prištini.

Nakon što se vakcinisao Kurti je rekao da se ne vakciniše prvi da bi iskoristio privilegiju što je premijer, nego da bi ohrabrio sve građane da se vakcinišu, pošto je sinoć stigao prvi kontigent vakcina protiv virusa korona iz mehanizma COVAX.

Kurti je rekao da će biti i drugih vakcina i da će svi nadležni pružiti maksimum kako bi se što brže i što više građana vakcinisalo.

"Svojim primjerom danas ovde u sali '1. oktobar' želim da sve građane ohrabrim da se vakcinišu i da otklone dileme u vezi koristi od vakcine. Dakle, vakcine su neophodne, vakcinacija je neophodna jer se suočavamo sa jako teškom pandemijom, a konačno rešenje pandemije je vakcinacija stanovništva", kazao je Kurti.

On je zamolio sve građane da nose maske, održavaju fizičku distancu i higijenu, te izbegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima. Zahvalio se zdravstvenom osoblju, ministru zdravlja Arbenu Vitiji koji je bio u njegovoj pratnji i svima poželeo srećno vakcinisanje.

Nakon Kurtija vakcinisana je zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu Isme Humolli, a potom i ljekari sa Infektološke klinike Univerzitetsko kliničkog centra Kosova.

Na KiM je u nedjelju uveče stigao prvi kontigent od 24.000 doza anti covid AstraZeneca vakcina, koji je omogućio UNICEF, kroz program Kovaks.

Ovaj prvi kontingent je dio od 100.800 doza vakcine AstraZeneca, koju će KiM dobiti besplatno iz programa Kovaks i Svjetske zdravstvene organizacije. Očekuje se da će drugi vakcina deo stići pre maja ove godine.

Na osnovu strategije za imunizaciju i vakcinaciju u prvoj fazi vakcinisaće se zdravstveni radnici, osobe starije od 80 godina i osobe sa hroničnim bolestima.

U drugoj fazi vakcinisaće se osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbjednosne snage, koje su bile uključene u upravljanje situacijom tokom pandemije virusa korona.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија