Priština

Kurti prekršio Ustav - samo jedno Ministarstvo Srbima

13:26, 03.02.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Mandatar za sastav nove Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti objavio je imena budućih ministara, a Srpskoj listi je, umjesto dva, pripalo samo mjesto ministra za zajednice i povratak, na čijem će čelu biti Dalibor Јevtić, koji je i obavljao tu funkciju.

Kurti nije ispoštovao Ustavnu odredbu kojom je utvrđeno da, ukoliko kabinet ima više od 12 Ministarstava, minimalno dva moraju pripasti Srbima.

Na sjednici parlamenta samoproglašenog Kosova Kurti je predložio personalni sastav kabineta u kojem će iz Samoopredjeljenja biti sedam članova, i to drugi potpredsjednik Vlade Haki Abazin, ministar pravde Albulena Hakhiju, ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca, ministar finansija i transfera Besnik Bislimi, ministar ekonomije Rozeta Hajdari, ministar zdravlja i sporta Arben Vitija, te ministar za evropske integracije Blerim Reka.

Šestoro članova Demokratskog saveza Kosova u Kurtijevom kabinetu su prvi potpredsjednik Vlade Avdulah Hoti, ministar unutrašnjih poslova Agim Veli, ministar za infrastrukturu Lumir Abdidžiku, ministar poljoprivrede Besijan Mustafa, ministar obrazovanja Hikmete Bajrami i ministar odbrane Anton Ćuni.

Mjesto ministra administracije lokalne samouprave obavljaće Bošnjakinja Emilija Redžepi, a Јahir Јagdžilar iz Turske zajednice biće ministar regionalnog razvoja.

Na sjednici parlamenta samoproglašenog Kosova, koja je u toku u Prištini, poslije gotovo četiri mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora, trebalo bi da bude izabrana nova Vlada čiji je mandatar Kurti.

Pročitajte i:

Banjalučanin ponovo iza brave, ranije hapšen zbog sumnje na podvođenje

Hit momenat iz Melburna! Znali su srpski navijači da opuste Novaka

Narod blokirao mašine koje kopaju kanal na granici sa Srbijom

Poletio prvi avion "Rajanera" iz Banjaluke do Frankfurt Hana

Od rane menopauze može vas spasiti i samo jedan seks sedmično

Priča o dva vuka: Kratka je, čita se za 10 sekundi, a promijeniće vam život!

Ovo su najprodavanija auta u Evropi

Vic dana: Mama, mogu li obući suknju?