Kosmet

Kurti neće sa Srpskom listom

  • 07.10.2019. 20:41

Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredjeljenje" koji je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, rekao je da će prve sedmice u premijerskoj kancelariji početi razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom.

On je za TV "N1" izjavio da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, za koju kaže da "nije politička partija, već država".

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je istakao da odmah nakon formiranja Vlade treba početi razgovore sa Briselom, odnosno sa novoimenovanim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzepom Boreljom.

"Znači treba nam dijalog o dijalogu. Treba da dijalog pripremimo dobro, ne možemo da imamo opet neuspjeh u ovom dijalogu, jer koštaće puno. Takođe, razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011-2017. godine, šta je ispunjeno, šta nije, kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre principe", kaže Kurti.

Kurti je izjavio da taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se u svim oblastima zalaže za pun reciprocitet, koji je, kako ističe, "pravedan princip dobrih susjedskih odnosa".

On je dodao da će odmah početi konsultacije o formiranju nove vlade sa Demokratskim savezom Kosova.

Srpska lista je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ostvarila apsolutnu pobjedu u svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom, osvojivši 52.296 glasova ili 6,69 odsto od ukupnog broja izašlih birača, podaci su Centralne izborne komisije, poslije obrađenih 98,15 odsto glasova.

Prema ovim podacima, radikalni albanski pokret Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija osvojio je 200.454 glasa ili 25,54 odsto i pobijedio u devet opština - Prištini, Uroševcu, Gnjilanu, Prizrenu, Đeneral Jankoviću, Kačaniku, Kosovskoj Kamenici, Obiliću i Vučitrnu.

Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe je sa osvojenih 195.096 glasova ili 24,86 odsto druga albanaska politička partija.
 

Тагови: