Ujedinjenje u okviru federacije

Kurti ne odustaje od "velike Albanije": Kosovo i Albanija treba da se integrišu

09:11, 09.10.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje, koji je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana Kosova na proteklim vanrednim izborima, ponovio je sinoć da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

– U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca – rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobjede.

– Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovdje – kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje “istorijski interes Albanaca”, a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: “Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas”.

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne isključuje jedno drugo, ali smatra da “Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije”, a kao primjer navodi Njemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema njegovim riječima, ideja kosovskog predsjednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumijevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, “država propadne”.