Lider "Samoopredjeljenja"

Kurti najavio sastanak sa Srpskom listom

23:00, 16.12.2019.
Izvor: RTS
Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, izjavio je da će se sastati sa predstavnicima Srpske liste i razgovarati sa njima o ispunjenju ustavne obaveze – davanju ministarstva Srbima.

Kurti kaže da će se, s obzirom da nema druge srpske manjine u kosovskom parlamentu osim Srpske liste, sastati i sa strankom koju "naziva produženom rukom Beograda", prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazete ekspres.

"Do dana potvrđivanja izbornih rezultata nadali smo se da će možda drugi srpski poslanik koji nije sa Srpske liste uspjeti. Moj problem sa Srpskom listom nije zato što je srpska. Na kraju je potvrđivanje pokazalo da to nije moguće", rekao je Kurti.

Kandidat za kosovskog premijera navodi da će se sastati sa Srpskom listom, i "postupati onako kako Ustav Kosova predviđa imenovanje ministra iz redova srpske zajednice".

"Ne želim ekskomunicirati Srpsku listu, već želim da se sastanem sa njima i razmotrimo ovo pitanje i još jednom naglasim da ću poštovati Ustav u ovom pitanju. Čak i po tom pitanju, ali ne miješajmo ustavnu obavezu sa političkom koalicijom. Mi nemamo obavezu da vladamo u političkoj koaliciji sa Srpskom listom", rekao je Kurti.

Srpska lista, na vanrednim izborima, osvojila je svih deset poslaničkih mjesta koja su u kosovskom parlamentu rezervisana za srpsku zajednicu.